Περικοπές 14% στις συντάξεις 1 εκατ. συνταξιούχων το 2019

Περικοπές 14% στις συντάξεις 1 εκατ. συνταξιούχων το 2019

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση 14% των συντάξεών του θα υποστεί κατά μέσον όρο ένα εκατομμύριο υφιστάμενων συνταξιούχων το 2019, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει η κυβέρνηση πέρυσι με τους θεσμούς για τον περιορισμό της προσωπικής διαφοράς.

Ενώ η μείωση των συντάξεων για το 2019 ήταν γνωστή, το ακριβές ποσοστό βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία παρουσιάζεται η πορεία του τρίτου προγράμματος μέχρι τώρα.

Η 187σέλιδη ιδιαίτερα αναλυτική έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες, είναι θετική στο σύνολό της, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, στον τραπεζικό τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη Δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση. Ομως, ξεκαθαρίζεται ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, με τη θέσπιση και εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Η δε ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι καθοριστικός παράγων για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Η ανάκαμψη υπόκειται σε αρνητικά ρίσκα, που συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματος, όπως έδειξαν τα καταστροφικά αποτελέσματα των καθυστερήσεων της δεύτερης αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο του 2017», αναφέρει.

Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με την έκθεση, κόστισε 1,3% του ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία (βλ. πίνακα).

H έκθεση αναφέρει ότι μερικές ιδιωτικοποιήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις και απευθύνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμή στους διαφωνούντες στην κυβέρνηση και στη διοίκηση, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του προγράμματος. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «η πλήρης προσήλωση και “ιδιοκτησία” εκ μέρους όλων των μερών της διοίκησης θα παραμείνει καθοριστική για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος».

Αναλυτικά, η έκθεση, η οποία αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και να φωτίσει περισσότερο όσες δεν είναι τόσο γνωστές, όπως στον τομέα της Υγείας ή στη φοροδιαφυγή, επικεντρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια:

1. Δημοσιονομικά. «Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο του προγράμματος», επισημαίνεται. Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,5% το 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να είναι η κινητήριος δύναμή της, αλλά είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για το 2018-2021 προβλέπεται μέσος ρυθμός ανάπτυξης 2,4%. Η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπεται να αποδώσουν 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

2. Τραπεζικά. Σύμφωνα με την έκθεση, χάρη σε μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015 οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα καλά κεφαλαιοποιημένες, με μέσο δείκτη «Core Equity Tier 1» 17% (άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης που είναι στο 14,5 %). Συγχρόνως τονίζεται ότι πάνω από 50% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών έχει αντικατασταθεί και πλέον τα νέα μέλη επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια.

3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω απλοποίηση της γραφειοκρατίας, άνοιγμα της αγοράς προϊόντων, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνέχιση του Κτηματολογίου. Το 1994 η καταγραφή ήταν στο 1,7%, σήμερα στο Κτηματολόγιο έχει καταγραφεί μόλις το 27%.

4. Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης. Από την αρχή των μνημονίων το 2010 μέχρι το 2015, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί 26% (από περίπου 900.000 σε περίπου 600.000), ενώ μεγαλύτερη μείωση έχει γίνει σε μισθούς ύψους 31%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή