«Ξεκινήστε άμεσα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»

«Ξεκινήστε άμεσα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή των νέων εργαλείων –όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί– για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θέτει ως βασική προτεραιότητα για την τρίτη αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, στην έκθεσή της για την πρόοδο του τρίτου προγράμματος, η Κομισιόν τονίζει ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες από τις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων τόσο για το 2017 όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες, μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, καθώς και ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, τα οποία αποστερούν πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αντιμετώπισή τους αποτελούν τον κρισιμότερο παράγοντα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία, καθώς τυχόν αστοχίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση, με αιχμή αυτή τη φορά στις τράπεζες. Αναγνωρίζουν ότι τόσο οι δανειστές όσο και οι εποπτικές αρχές ασκούν πολύ μεγάλη πίεση για το ζήτημα με αιχμή την άμεση ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πιέσεις που απέδωσαν, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι πλέον θέμα ημερών.

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η μη επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων μπορεί να προκαλέσει νέο εκτροχιασμό της οικονομίας, η οποία φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα νέο σημείο ισορροπίας και να βελτιώνεται με αναιμικούς ρυθμούς. Οπως σημειώνουν, ακόμα και στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του stress test στις αρχές του 2018 είναι θετικά και δεν απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, υπάρχει κίνδυνος το 2019, αν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δεν επιτευχθούν, οι τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, ανατρέποντας την ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Με τη χώρα εκτός προγράμματος, η εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Οπως επισημαίνεται και στην έκθεση της Κομισιόν, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παραμένει σε υψηλό επίπεδο της τάξεως του 45% παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και για να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, υποστηρίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη μείωση από αυτή που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια. Τα νέα επικαιροποιημένα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιλαμβάνουν αλλαγές τόσο στον τελικό στόχο –οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν μείωση κατά 3 δισ. περισσότερο έναντι του αρχικού στόχου– όσο και στο μείγμα των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν, με τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, να αναδεικνύονται σε κομβικό σημείο. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο τέλος του 2019 θα έχουν μειώσει τα NPEs τουλάχιστον στα 63,7 δισ. ευρώ έναντι 66,7 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος από περίπου 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Σε εφαρμογή τα μέτρα της κυβέρνησης

Την άμεση υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και των αστυνομικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανακοίνωσαν χθες με δήλωσή τους ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Τα μέτρα είναι η αυτεπάγγελτη δίωξη για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, καθώς και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ειρηνοδικεία, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια. Στη δήλωσή τους οι δύο αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι «είναι ανεπίτρεπτο στο όνομα της δήθεν προστασίας της λαϊκής κατοικίας να απαλλάσσονται τελικώς εκείνοι που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις», ενώ επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών, τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή