Ντράγκι και Βερολίνο στηρίζουν τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα

Ντράγκι και Βερολίνο στηρίζουν τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπιστο μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έχει δουλέψει σκληρά για το καλό της Ελλάδας, χαρακτήρισε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το σχόλιο του κ. Ντράγκι ήρθε έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για τις πληροφορίες περί εισαγγελικής έρευνας εις βάρος του διοικητής της ΤτΕ, για τη διαρροή του πορίσματος για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς και της Attica Bank.

Παράλληλα, σε Τweet του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή της ΤτΕ, σημείωσε ότι υπό την ηγεσία του κ. Στουρνάρα η ΤτΕ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με υψηλό επαγγελματισμό.

Η έρευνα για τυχόν διαρροή των πορισμάτων έρχεται ύστερα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα εις βάρος του κ. Στουρνάρα καθώς και της συζύγου του. Απαντώντας σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Επί της ουσίας τώρα. Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα αυτή ασχολείται διαρκώς και με εμμονικό τρόπο με την οικογένειά μου και εμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδόθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη μέτρων διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα, τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι συντελεστές της εφημερίδας αυτής, οι άμεσοι, αλλά κυρίως οι έμμεσοι, προβαίνουν από τότε σε διαρκείς επιθέσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω, όπως πρέπει ήδη να το έχουν αντιληφθεί, να εργάζομαι άοκνα και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές τραπεζικό σύστημα που υπακούει σε ευρωπαϊκούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ για την εξέταση της νέας διοίκησης της Attica Bank –για την οποία η γνώμη της κεντρικής τράπεζας ήταν αρνητική–, πραγματοποιήθηκε έφοδος των εισαγγελέων Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου του κ. Στουρνάρα. Το ίδιο βράδυ απειλήθηκε ρήξη κυβέρνησης – ΤτΕ καθώς κυβερνητικές πηγές απέδωσαν την απόρριψη της διοίκησης της Attica σε αντίδραση του κ. Στουρνάρα στον έλεγχο της συζύγου του!

Λίγο αργότερα, το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ και του SSM στην Attica Bank εντόπισε περισσότερα από 30 σοβαρά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από 31.12.2014 μέχρι 31.03.2016 η Attica Bank προχώρησε σε χορηγήσεις επιχειρηματικών κυρίως δανείων άνω των 400 εκατ. ευρώ –μεταξύ αυτών και 50 εκατ. ευρώ στην τεχνική εταιρεία Τοξότης, συμφερόντων του κ. Χρ. Καλογρίτσα– ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις της μειώνονταν με μεγάλη ένταση (-1,2 δισ.).

Ενα χρόνο μετά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΤτΕ παρέδωσε στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας τμήμα του πορίσματος ελέγχου που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Σε δηλώσεις του στους FT ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης.

ΕΚΤ: Βελτίωση της οικονομίας

Την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην τρίτη αξιολόγηση παράγουν καρπούς. Επισήμανε τη βελτίωση τόσο στην αγορά ομολόγων με την πτώση των spread, όσο και τη θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο προτεινόμενο swap των ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες σημείωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Ως προς τη χρηματοδότηση της οικονομίας ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση, καθώς οι καταθέσεις έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα. Για τα κόκκινα δάνεια τόνισε ότι είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα. «Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι δύσκολο θέμα. Ενα δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει μπει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η μείωση του στοκ των προβληματικών δανείων». Για το stress test σημείωσε ότι για τις ελληνικές τράπεζες θα γίνει νωρίτερα, «θα έχουμε καλύτερη ορατότητα με τα stress tests έτσι ώστε αν πρέπει να ληφθεί άμεση δράση αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή