Στα 4,49 δισ. τα χρέη του Δημοσίου

Στα 4,49 δισ. τα χρέη του Δημοσίου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιούργησε η κυβέρνηση την περίοδο 2015-2017. Από τον Δεκέμβριο του 2014 που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονταν στα 3,8 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017 έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) 5,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τους, συνεχίζει να χρωστάει 4,49 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των φορέων, στην εξυγίανση των προϋπολογισμών τους αλλά και στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας. Αυτό, όμως, που πραγματικά αποδεικνύεται είναι ότι η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούσε νέα χρέη και συγκεκριμένα για κάθε 7,7 ευρώ που πλήρωνε δημιουργούσε νέα χρέη 10 ευρώ. Οπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2018.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με τη συνέχιση της ροής χρηματοδοτήσεων από τον ΕΜΣ εντός του 2018 και της προσπάθειας των φορέων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και τη στενή εποπτεία και παρακολούθηση από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναμένεται η περαιτέρω μείωσή τους εντός του 2018. Απώτερος στόχος είναι να ομαλοποιηθεί ο τρόπος αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας».

Ποιοι χρωστούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 4,49 δισ. ευρώ:

• 234 εκατ. χρωστούν τα υπουργεία.

• 322 εκατ. είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 2,051 δισ. οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης εκ των οποίων τα 910 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ.

• 552 εκατ. τα χρέη των νοσοκομείων.

• 400 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 931 εκατ. οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή