«Αγκάθι» τα ενεργειακά για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Αγκάθι» τα ενεργειακά για το κλείσιμο της αξιολόγησης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες εκκρεμότητες με σημαντικότερες αυτές των ενεργειακών υπάρχουν στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, καθιστώντας αμφίβολη την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ενώ ο βασικός κορμός της συμφωνίας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ έχει οριστικοποιηθεί, με την κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί την πρόταση της DGcomp να μπουν στο προς πώληση πακέτο και οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η ελληνική πλευρά διατύπωσε χθες στις Βρυξέλλες τρία νέα αιτήματα. Το κλιμάκιο του ΥΠΕΝ, με επικεφαλής τον γ.γ. Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, στην πρώτη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με αντιπροσωπεία της DGcomp έθεσε τα εξής: 1. Aναβολή του market test για τον Φεβρουάριο ή τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2018. 2. Παράταση της ζωής των μονάδων ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς από τις 17.000 ώρες στις 32.000 ώρες 3. Αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που η ΔΕΗ θα πρέπει να παραχωρήσει σε τρίτους μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ).

Oι συζητήσεις διεκόπησαν και θα συνεχιστούν σήμερα, καθώς η DGcomp δεν είναι αρμόδια για τα δύο τελευταία θέματα. Για το πρώτο, η αρμοδιότητα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν και για το δεύτερο στους θεσμούς. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και για το θέμα αυτό υπήρξε χθες συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για να αξιολογηθεί η στάση της κυβέρνησης στη σημερινή νέα συνάντηση με την DGcomp.

Ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Σταθάκη και για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις δύο εταιρείες λιανικής φυσικού αερίου (ΕΠΑ) αλλά και για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες του υπουργείου σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα. Η παράταση του market test για το πρώτο δίμηνο του 2018, που αιτήθηκε το υπουργείο Ενέργειας, κινδυνεύει να πάει προς τα πίσω την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αφού το προαπαιτούμενο που ετέθη στο μνημόνιο για να είναι ολοκληρωμένο προϋποθέτει έγκριση της DGcomp της λίστας με τις μονάδες που θα πουληθούν, market test και στη συνέχεια νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων.

Η παράταση του χρόνου ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου αποτελεί αυτή τη στιγμή για τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη ένα προσωπικό στοίχημα. Εάν το κερδίσει, θα μπορέσει να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος από την πώληση των πλέον ανταγωνιστικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και να αμβλύνει τις αντιδράσεις σε συνδικαλιστικό και τοπικό επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη αρχίζουν να διαμορφώνονται στρατόπεδα «κομματικού πατριωτισμού» από τη μια και «αναγκαίων υποχωρήσεων» από την άλλη. Εάν δεν το κερδίσει, ο ίδιος και η κυβέρνηση συνολικά θα χρειαστούν να σηκώσουν το πολιτικό βάρος της απώλειας 1.000 θέσεων εργασίας στις δύο μονάδες του Αμυνταίου και στο ορυχείο που τις τροφοδοτεί σε περίπου 14 μήνες που θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόσυρση. Η παράταση ή μη της ζωής του Αμυνταίου θα κρίνει και το μέγεθος των συνδικαλιστικών αντιδράσεων που προχωρούν συντονισμένα με τις τοπικές κοινωνίες στη Β. Ελλάδα και στη Μεγαλόπολη κατά της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ. Ηδη, ανακοινώθηκε η σύσταση ενός Κοινού Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, οι αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας, οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το πρώτο συλλαλητήριο στη Φλώρινα τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ημέρα της προστάτιδος των λιγνιτωρύχων.

Πιέσεις για υλοποίηση των προαπαιτουμένων

Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά –απομένουν περίπου 10 εργάσιμες ημέρες έως το Eurogroup– οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων δεν είναι ενθαρρυντικές. Περίπου το 30% έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που έχει υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει κατ’ ιδίαν επαφές με τους υπουργούς που έχουν ανοικτά θέματα. Η αρχή έγινε χθες με τον κ. Σταθάκη και θα ακολουθήσει ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έχει επτά παραδοτέα ανοικτά.

Συνάντηση θα υπάρξει επίσης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη. Η τελευταία πρέπει να προωθήσει το θέμα των μόνιμων γενικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών υπουργείων με πενταετή θητεία, αλλά συναντά αντιδράσεις από τους άλλους υπουργούς και τον κομματικό μηχανισμό που δεν βλέπει με καλό μάτι την προοπτική αυτή. Διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό εκκρεμοτήτων έχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με 10 προαπαιτούμενα της αρμοδιότητάς του να είναι ανοικτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή