ΟΟΣΑ: Πρώτη στην αύξηση των φόρων η Ελλάδα για το 2016

ΟΟΣΑ: Πρώτη στην αύξηση των φόρων η Ελλάδα για το 2016

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση στην επιβολή νέων φορών σε σχέση με το ΑΕΠ της καταλαμβάνει η Ελλάδα για το 2016 ανάμεσα στις 35 χώρες, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία μάλιστα καταγράφει ότι σημειώθηκε εντός του 2016 νέα άνοδος της τάξεως του 2,2%. 

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ολλανδία αλλά με σαφώς μικρότερη αύξηση από την χώρα μας της τάξης του 1,5%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στην φορολογία καταγράφθηκαν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης στην Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016. 

Το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004, στο 29,9%.

Ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει συνολικά τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης ως προς το ΑΕΠ. Δανία, Γαλλία και Βέλγιο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2%, 45,3% και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στον αντίποδα οι χώρες με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι Ιρλανδία, η Χιλή και το Μεξικό με ποσοστά 17,2%, 20,4% έως και 23%.

Οι επιβαρύνσεις που κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση είναι ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος.

Ειδικότερα, οσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες η φορολογία στην χώρα μας ανέρχεται στο 15,8%, για εισοδήματα και κέρδη στο 9,1%, οι ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν το 11% και φορολογία στα ακίνητα φτάνει το 2,6% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η χώρα μας έχει τη δεύτερη υψηλότερη φορολογία στα αγαθά και τις υπηρεσίες, πίσω μόνο από την Ουγγαρία με 16,7%.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή