Φελντ: «Λανθασμένη επιλογή» η ελληνική επιστροφή στις αγορές

Φελντ: «Λανθασμένη επιλογή» η ελληνική επιστροφή στις αγορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψή του ότι ήταν «λανθασμένη επιλογή» η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φέτος εξέφρασε, σε εκδήλωση για την ελληνική οικονομία στη Φρανκφούρτη, ο Λαρς Φελντ του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Φελντ, μέλος του συμβουλίου των «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης από το 2011, τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να είχε συμφωνηθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, τριών ακόμα ετών. Το νέο μνημόνιο, εξήγησε, θα λειτουργούσε ως εξωτερικός σταθεροποιητικός παράγοντας για τις μεταρρυθμίσεις που ακόμα χρειάζεται η Ελλάδα, ενώ η μείωση του κόστους δανεισμού, σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση από τις αγορές, θα απομάκρυνε την ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ο Γερμανός οικονομολόγος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι πολιτικά εφικτό».

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο. Στη δική του παρέμβαση, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα μετά το 2009 ήταν πολύ μεγαλύτερη από όλες τις προβλέψεις, σημείωσε ότι τα «οικονομικά μοντέλα δεν μπορούν να ενσωματώσουν πλήρως την κατάρρευση εμπιστοσύνης σε μία χώρα και την ποιότητα των θεσμών», την ικανότητά τους να ανταποκριθούν «σε ένα τόσο τεράστιο σοκ».

Ο κ. Κονστάνσιο αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των ανεπαρκών εξαγωγικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Εντόπισε δύο κύριες αιτίες: τη μεγάλη μείωση των επενδύσεων στην περίοδο της κρίσης και την προβληματική πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Παρότι αναφέρθηκε σε «αξιοσημείωτη μεταστροφή», με ανάπτυξη, θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πρωτογενές πλεόνασμα, και με τις τράπεζες να «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άφησε να εννοηθεί ότι μένουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως «πολύ υψηλό» και είπε ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα «δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Goethe Μιχάλης Χαλιάσος (ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της) στο campus του ιδρύματος. Αφορμή ήταν η έκδοση του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα», δύο εκ των επιμελητών του βιβλίου, ο Δημήτρης Βαγιανός του LSE και ο Νίκος Βέττας του ΙΟΒΕ, συμμετείχαν στη συζήτηση. Ο κ. Βέττας εστίασε στις συνέπειες της αβεβαιότητας των προηγούμενων ετών σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η απειλή ενός καταστροφικού αποτελέσματος, σημείωσε ο κ. Βέττας, «τρομάζει και κρατά μακριά» τα νέα κεφάλαια που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να εδραιωθεί η ανάκαμψη.

Απαντώντας εμμέσως, ο κ. Φελντ ανέφερε ότι δεν ήταν ποτέ ο ίδιος υποστηρικτής του Grexit – της ιδέας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει με ένα νέο, υποτιμημένο νόμισμα (χαρακτήρισε μάλιστα την ιδέα αυτή «νομισματικά τεχνάσματα»). Ωστόσο το 2015, είπε, το θέμα αφορούσε τη διάθεση ή μη της Ελλάδας να αποδεχθεί τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκε το ερώτημα τι στοιχεία θα παράγει η ΕΛΣΤΑΤ αν ο Ανδρέας Γεωργίου καταλήξει στη φυλακή. Μιλώντας στην «Κ», ο Βόλκερ Βίλαντ, έτερο μέλος του γερμανικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής του Ινστιτούτου Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπό την αιγίδα του οποίου έλαβε χώρα η εκδήλωση, τόνισε ότι η υπόθεση αυτή «κάνει πολύ μεγάλη ζημιά» στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή