To «αγκάθι» που μπορεί να θέσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε κίνδυνο

To «αγκάθι» που μπορεί να θέσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε κίνδυνο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αισιοδοξία που εκφράστηκε στο χθεσινό Euroworking group ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπάρχει ένα θέμα αγκάθι που μπορεί να θέσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε κίνδυνο.

Αυτό δεν είναι άλλο από την δικαστική περιπέτεια των τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ -οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία – καθώς ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνώμων. Το θέμα προκάλεσε εκνευρισμό στο χθεσινό  Euroworking group όχι μόνο στoυς εκπροσώπους των  τριών κρατών μελών: Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία που έχουν τους εμπειρογνώμονες τους να αντιμετωπίζουν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και σε μία σειρά από κράτη μέλη που τόνιζαν χθες ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Η υπόθεση αυτή είχε εμποδίσει την εκταμίευση  της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης αλλά τότε η ελληνική είχε διαβεβαιώσει ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες δεν θα αντιμετωπίσουν την ελληνική δικαιοσύνη. Τώρα η  απόφαση που έλαβε ο Αρειος Πάγος σχετικά με την αναίρεση παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών είναι μεν απαλλακτική για τα τρία εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά αναπέμπει την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο ίδιο συμβούλιο με διαφορετική σύνθεση δικαστών.

Παρά τα 75 προαπαιτούμενα που πρέπει να συμφωνήσει  η ελληνική κυβέρνηση ( από τα 102 συνολικά) στις Βρυξέλλες εκφράζεται αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό μέχρι τέλος της εβδομάδας και πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Τον Ιανουάριο, αν δεν προκύψει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα, αναμένεται η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η εκταμίευση της τρίτης αξιολόγησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή