Από σήμερα οι επιστροφές εισφορών υγείας για 2,6 εκατ. συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

Από σήμερα οι επιστροφές εισφορών υγείας για 2,6 εκατ. συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά σήμερα για την πλειονότητα των συνταξιούχων και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα με τις πληρωμές Δεκεμβρίου η επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας που προκύπτουν από τον εσφαλμένο υπολογισμό τους από το 2012 έως και τον Ιούνιο του 2016. Οι επιστροφές αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, ήτοι 2,6 εκατ., όμως για 1,9 εκατ. από αυτούς τα ποσά που θα επιστραφούν είναι κατά μέσο όρο, πέριξ των 10 ευρώ. Τις υψηλότερες επιστροφές, που δίδονται στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος, θα λάβουν όσοι εισέπρατταν αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2011 και του 2012) άνω των 1.000 ευρώ μεικτά.

Αναλυτικά, πρόκειται για ποσά που παρακρατήθηκαν έναντι της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2017 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων του 2011 και του 2012.

Αυτά τα ποσά επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, εφάπαξ με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Στις κατηγορίες με τα μεγαλύτερα ποσά για επιστροφή κατατάσσονται συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με 35ετία, συνταξιούχοι ιατροί του ΕΣΥ με 35ετία, συνταξιούχοι μέλη ΔΕΠ με 35ετία, συνταξιούχοι ένστολοι με 35ετία, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία, συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ με 35 και άνω έτη ασφάλισης, καθώς και συνταξιούχοι του ΙΚΑ από την 20ή ασφαλιστική κλάση και άνω. Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και Δημοσίου θα δουν σήμερα τις επιστροφές στους λογαριασμούς τους, ενώ οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ και ΟΓΑ την 1η Δεκεμβρίου.

Προσοχή. Εκτός πληρωμής θα μείνουν οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας εκ μεταβιβάσεως, καθώς και οι πιθανοί κληρονόμοι κάποιου συνταξιούχου που απεβίωσε κατά το διάστημα που οι εισφορές υπολογίζονταν «λάθος». Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα αποδοθούν στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένονται αναλυτικές οδηγίες από τη διοίκηση του φορέα προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις. Επισημαίνεται πάντως ότι το δικαίωμα είναι «απρόθεσμο», ήτοι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρις ότου να επιστραφούν τα ποσά. Για όσους κάνουν αιτήσεις άμεσα, οι επιστροφές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν με τις πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, που θα γίνουν πριν από τις 25 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή