«Αγκάθι» η νέα δικαστική περιπέτεια των 3 ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

«Αγκάθι» η νέα δικαστική περιπέτεια των 3 ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπάρχει ένα «αγκάθι» που μπορεί να θέσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε κίνδυνο.

Στο Euroworking Group της Δευτέρας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δικαστική περιπέτεια των τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ –οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία– καθώς ο Αρειος Πάγος αποφάσισε την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Το θέμα προκάλεσε ιδιαίτερα έντονο εκνευρισμό στο προχθεσινό Euroworking Group, ο οποίος εκφράστηκε όχι μόνον από τους εκπροσώπους των τριών κρατών-μελών (Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία) που οι εμπειρογνώμονές τους αντιμετωπίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και από άλλα κράτη-μέλη που τόνιζαν κατά τη διάρκεια του Euroworking Group ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς μπορεί να «χρωματίσει αρνητικά» την τρίτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». O εκπρόσωπος της Ελλάδας κ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι θα μεταφέρει την έντονη ανησυχία και ενόχληση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Η υπόθεση των εμπειρογνωμόνων είχε εμποδίσει και την εκταμίευση της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τότε η ελληνική πλευρά είχε διαβεβαιώσει ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες δεν θα αντιμετωπίσουν την ελληνική Δικαιοσύνη.

Τώρα η απόφαση που έλαβε ο Αρειος Πάγος σχετικά με την αναίρεση παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών είναι μεν απαλλακτική για τα τρία εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά αναπέμπει την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο ίδιο συμβούλιο με διαφορετική σύνθεση δικαστών.

Παρά τα 75 προαπαιτούμενα που πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση από τα 102 συνολικά, στις Βρυξέλλες εκφράζεται αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό μέχρι τέλος της εβδομάδας και πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, «γεγονός που θα αποτελέσει θετικό μήνυμα στις αγορές», όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Τον Ιανουάριο, αν δεν προκύψει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα, αναμένονται η υλοποίηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και η εκταμίευση της δόσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή