Εκλεισε η συμφωνία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Εκλεισε η συμφωνία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία με τους θεσμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει κλείσει οριστικά και απομένει η επίσημη επικύρωσή της από τις δύο πλευρές την ερχόμενη Παρασκευή. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καλούνται πλέον να διαχειριστούν το μέτωπο που άνοιξε με τη ΓΕΝΟΠ και τις τοπικές κοινωνίες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Ενδεικτικά ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο και το σύνθημα «ανεπιθύμητοι οι ιδιώτες επενδυτές στις τοπικές κοινωνίες». Στο πλαίσιο αυτό και στη συνάντηση με το συντονιστικό όργανο των διαδηλωτών που είχε χθες το μεσημέρι ο κ. Σταθάκης, έδωσε τις πρώτες διαβεβαιώσεις για «ισχυρές εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, αλλά και επιπρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες» και έκλεισε το πρώτο ραντεβού με τους φορείς της Μεγαλόπολης για μετά τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2018

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητήθηκαν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης, τα τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας, πώς δηλαδή θα προχωρήσει η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, της εν λειτουργία μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα χρονοδιαγράμματα ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς, που ορίστηκε για την Παρασκευή, βρίσκεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η πώληση θα γίνει με τη διαδικασία της απόσχισης την οποία θα αναλάβει να «τρέξει» η ΔΕΗ. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της επίσημης συμφωνίας την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcomp). Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η DGcomp θα εποπτεύει μέσω δικού της φορέα και τη διαδικασία του διαγωνισμού. Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί το «τεχνικό περίγραμμα» της συμφωνίας, δηλαδή ο τρόπος που θα βγουν προς πώληση οι μονάδες.

Οι εργαζόμενοι

Στο θέμα των εργαζομένων πολλά ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν λίγο πριν από τη νομοθέτηση της διαδικασίας. Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν στον νέο ιδιοκτήτη θα περάσει το σύνολο των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδων και τι θα γίνει με όσους μείνουν εκτός, εάν θα ισχύει το ίδιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Αν και το ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφαλίζει ότι η μεταβίβαση μιας εταιρείας δεν συνιστά επαρκή λόγο καταγγελίας συμβάσεων για εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους πιστωτές ποιο θα είναι αυτό το διάστημα, ενώ θα πρέπει να αποτιμηθεί για την επιτυχία του εγχειρήματος και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τις υψηλές παροχές της προ μνημονιακής περιόδου, αφού πλέον ο ιδιοκτήτης δεν θα είναι το Δημόσιο. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προσδιοριστεί έπειτα από αποτίμηση από ανεξάρτητο σύμβουλο.

Ανοιχτά παραμένουν μέχρι την Παρασκευή και τα αντισταθμιστικά που έχει ζητήσει ο κ. Σταθάκης, δηλαδή η παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου και η δυνατότητα αναβάθμισής του με ιδιώτη επενδυτή αλλά και το θέμα της αναπροσαρμογής προς τα κάτω των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ). Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης χθες ότι οι θεσμοί έθεσαν θέμα κατάργησης του τέλους προμηθευτή που θεσπίστηκε για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, τόνισε ωστόσο ότι η ελληνική πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση δεν προβλέπει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Την Παρασκευή, τέλος, θα κλείσει και το θέμα της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ. Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» για πρόταση που προβλέπει την ενίσχυση της θέσης της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής μέσω της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Shell και την πλήρη απόσυρσή της από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για τις απεργίες

Την Παρασκευή θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών δύο από τα θέματα που ενδέχεται να δυσκολέψουν τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης: η πορεία των εσόδων και των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΕΦΚΑ καθώς και οι περικοπές σε προνοιακά επιδόματα που παρέχονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Χθες, κατά την εναρκτήρια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως δήλωσε αμέσως μετά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «κλείδωσαν» οι αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργίες από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία.

Η σχετική νομοθετική διάταξη είναι ήδη έτοιμη και προβλέπει την αύξηση στην απαιτούμενη απαρτία. Αναμένεται, δε, να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις και πρόσθετες παρεμβάσεις στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο. Αναλυτικά, η διάταξη για τα εργασιακά θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου.

Η αρμόδια υπουργός, Εφη Αχτσιόγλου, έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (1264/1982).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή