Παρατηρητής το ΔΝΤ στην αξιολόγηση, μέχρι την ελάφρυνση χρέους

Παρατηρητής το ΔΝΤ στην αξιολόγηση, μέχρι την ελάφρυνση χρέους

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ελάφρυνση του χρέους, την οποία θεωρεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έγινε σαφές χθες για άλλη μία φορά από τον εκπρόσωπο Τύπου του, Τζέρι Ράις. Κάναμε πρόοδο, είπε ο κ. Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές ακόμη. Ελπίζουμε, συνέχισε, σε μια θετική έκβαση και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Ο ίδιος, πάντως, δεν θέλησε να προσδιορίσει χρονικά το πότε αναμένει ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Ετσι, δεν αλλάζει ουσιαστικά η σεναριολογία, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και χωρίς σημαντική πρόοδο στο θέμα του χρέους έως τον Φεβρουάριο, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει παράταση της παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα με το σημερινό καθεστώς, δηλαδή, χωρίς χρηματοδότηση. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ράις, το ΔΝΤ δεν διενεργεί αξιολόγηση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, αλλά συμμετέχει στην 3η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να μελετήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και να κάνει ανάλογη εισήγηση στο Συμβούλιο του Ταμείου τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με την πρόταση επαναγοράς ακριβού χρέους της Ελλάδας, όπως αυτό του ΔΝΤ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κ. Ράις είπε ότι ίσως είναι επωφελές, με την έννοια ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και το Ταμείο θα το λάβει υπ’ όψιν του στην απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή