Χαλάρωση στις μεταρρυθμίσεις βλέπει το Lisbon Council

Χαλάρωση στις μεταρρυθμίσεις βλέπει το Lisbon Council

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω χαλάρωση της προσαρμογής στις μεταρρυθμίσεις και στους δημοσιονομικούς κανόνες διαπιστώνει στην Ελλάδα για το 2017 η έκθεση Euro Plus Monitor, που καταρτίζει το think tank The Lisbon Council σε συνεργασία με την επενδυτική τράπεζα Berenberg. Η Ελλάδα διατηρεί μεν την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τον δείκτη προόδου προσαρμογής, με χαμηλότερη ωστόσο βαθμολογία σε σύγκριση με πέρυσι, φαινόμενο που εντοπίζεται και σε δύο ακόμη χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το… τέλος, στην 27η μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τον δείκτη υγείας της οικονομίας. Κι αυτό, διότι παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί, εν πολλοίς ελέω μνημονίων, η οικονομία της παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ευάλωτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη, σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές. Σε ακόμη μια έκθεση διεθνούς οργανισμού επίσης διαπιστώνεται ότι οι υψηλοί φόροι βοηθούν μεν στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, όμως ακριβώς επειδή τα έσοδα προέρχονται κυρίως από αυτή την πηγή, δεν διασφαλίζεται η λεγόμενη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη φετινή έκθεση η Ελλάδα ως προς τον δείκτη προόδου προσαρμογής συγκέντρωσε βαθμολογία 7,4 (με άριστα το 10) έναντι 7,6 στην αντίστοιχη έκθεση του 2016. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παραμένει μεν στην πρώτη θέση, συγκεντρώνει όμως την ίδια βαθμολογία με το 2016 (7,7), γεγονός που προκαλεί ανησυχία, την οποία οι συγγραφείς της έκθεσης δεν κρύβουν. «Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, οι χώρες έχουν προχωρήσει πολύ (σ.σ. σε ό,τι αφορά πάντα τις μεταρρυθμίσεις) ώστε να μπορούν να συνεχίσουν με έναν βραδύτερο ρυθμό αλλαγών υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναιρούνται προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, για την οικονομία της Ελλάδας και έως έναν βαθμό της Πορτογαλίας, η χαλάρωση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μοιάζει επικίνδυνη (στην περίπτωση της Ελλάδας) ή τουλάχιστον ανώριμη (στην περίπτωση της Πορτογαλίας)», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μικρή υποχώρηση, κατά 0,1 βαθμούς, παρουσιάζει η βαθμολογία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια. Η Ελλάδα με βαθμολογία 7,3 καταλαμβάνει την τέταρτη θέση μεταξύ των «28», καταγράφοντας σημαντική βελτίωση στον εξαγωγικό τομέα. Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών λόγω κρίσης. «Η πολιτική αβεβαιότητα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι υπέρμετροι φόροι έχουν εμποδίσει επενδύσεις σε δραστηριότητες με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο οι ελληνικές εξαγωγές υπολείπονται σημαντικά από αυτές των λοιπών χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας», αναφέρεται στην έκθεση.

Ως προς τον δείκτη υγείας της οικονομίας η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 4, καταγράφοντας οριακή βελτίωση 0,1 βαθμών σε σύγκριση με πέρυσι. Η χαμηλότερη βαθμολογία, μόλις 1,6, παρατηρείται στον επιμέρους δείκτη για την προοπτική ανάπτυξης. Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς λαμβάνονται υπόψη η υπογεννητικότητα, οι χαμηλές επιδόσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και η ανεπαρκής ενσωμάτωση των μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή