Αχτσιόγλου: «Είμαστε έτοιμοι για έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής»

Αχτσιόγλου: «Είμαστε έτοιμοι για έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανάπτυξη επιστρέφει» στην ελληνική οικονομία τονίζει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Die Tageszeitung».

Αναφερόμενη στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, υπογραμμίζει ότι «πετύχαμε να υπερβούμε τους στόχους για το πλεόνασμα, όπως αυτοί είχαν καθοριστεί στο Eurogroup, οπότε τώρα μπορούμε να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, τονίζοντας: «καταφέραμε να μειώσουμε την αδήλωτη εργασία από το 19% στο 13%, μέσω της ενδυνάμωσης τους Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της χρήσης του νέου Πληροφοριακού Συστήματός του», επίσης, «αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες αποδίδουν σιγά σιγά καρπούς, γεγονός που αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα οριστικά». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «περίπου 30.000 έλεγχοι έλαβαν χώρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του 2017, ως μέρος της προσπάθειάς μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής», ενώ, «όποια επιχείρηση βρεθεί να μην εκδίδει αποδείξεις, θα κλείνει για 48 ώρες».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «το 2017 θέσαμε σε εφαρμογή ένα πληροφοριακό πρόγραμμα το οποίο συνδέει τις τραπεζικές καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις. Με αποτέλεσμα, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη 2017, παραπάνω από 6 δισ. ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων έχουν δηλωθεί, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν φορολογούμενους με υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα».

Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των μισθών, τονίζει ότι, «για να έχουμε μία περισσότερο δίκαιη κοινωνία, το κύριο συστατικό είναι οι μισθοί. Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες απογυμνώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει ότι «είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας στις χρηματοοικονομικές αγορές και να επιτύχουμε την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα επιτόκια βρίσκονται σε πορεία συνεχούς μείωσης και έχουμε αρχίσει να συσσωρεύουμε αποθεματικά, για να διευκολυνθούμε. Χρειαζόμαστε, παρόλα αυτά, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup συμφωνεί, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη».

Σχετικά με τις γερμανικές εκλογές, η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «η άνοδος του AfD φανερώνει ότι η φτώχεια και η ανισότητα είναι ζητήματα τα οποία επηρεάζουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η «Κοινωνική Ευρώπη» πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από τον τίτλο της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Μία ισχυρή Γερμανική Κυβέρνηση, η οποία θα προβάλλει την κοινωνική διάσταση, είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο της Ευρώπης. Στο πνεύμα αυτό, η πιθανότητα συμμετοχής του SPD στη νέα κυβέρνηση μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική, αρκεί να αδράξει την ευκαιρία και να αλλάξει την ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή