Αισιοδοξία Βρυξελλών για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τη Δευτέρα

Αισιοδοξία Βρυξελλών για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τη Δευτέρα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Δευτέρα εξέφρασε ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει στην αξιολόγηση αλλά δεν αναμένεται να κάνει και το ίδιο μία επίσημη ξεχωριστή έκθεση, εξήγησε ο ίδιος.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση του προς τον Τύπο ξεκαθάρισε ότι παρόλο που μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι έτοιμα. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εξήγησε είναι μία συμφωνία στις πολτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. «Μετά ακολουθούν τα προαπαιτούμενα, περίπου 100 εκ των οποίων μερικά πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πριν τα Χριστούγεννα και τα περισσότερα μετά», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την διαδικασία, αν όλα γίνουν στην ώρα τους και η ογκώδης ελληνική νομοθεσία μεταφραστεί και εγκριθεί, τότε αναμένουν στις Βρυξέλλες μια έκθεση συμμόρφωσης στις 11 Ιανουαρίου στο Euroworking Group και αν και πάλι όλα είναι καλά θα έχουμε συζήτηση στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου και αν και πάλι όλα είναι καλά, τότε θα έχουμε εκταμίευση στα μέσα Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ που δικάζονται στην Ελλάδα και δεν υπάρχει επίλυση του ζητήματος τους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως «οι δικαστικές διαδικασίες έχουν ανακινήσει σχόλια στο εξωτερικό πως είναι προβληματικές και προκαλούν ανησυχία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρόλο που οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω νομοθεσίας, «δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, μόνο να παραπέμψουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά το θέμα προκαλεί ανησυχία».

Όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως το προσωπικό του ΔΝΤ μετέχει στην αποστολή και θα εξετάσει αν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν είναι σύμφωνα με το πρόγραμμά του. «Στο ΔΝΤ έχουν 12 σημεία πολιτικής, τα οποία προφανώς δεν έχουν τηρηθεί όλα ακόμα, λόγω της χρονικής αλληλουχίας εκτέλεσης του προγράμματος"» είπε και πρόσθεσε ότι πολλά από τα 12 σημεία είναι και στο πρόγραμμα του ΕSM.

«Είχαμε μια συμφωνία να ξεκινήσουμε πάλι τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος το 2018 και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μία σειρά από προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αλλά και στο ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, τότε το ΔΝΤ θα πρέπει στο ΔΣ του να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε πως αν μία τέτοια συμφωνία δεν είναι εφικτή τότε το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή