Η γραφειοκρατία φρενάρει χιλιάδες αιτήσεις για σύνταξη

Η γραφειοκρατία φρενάρει χιλιάδες αιτήσεις για σύνταξη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλοκαρισμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Οι ουρές και η ταλαιπωρία σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, εξαιτίας διατάξεων νόμου του παρελθόντος, είναι συχνό φαινόμενο ακόμη και σήμερα, ενώ σημαντικό κόστος σε χρήμα και χρόνο εξακολουθούν να προκαλούν τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη δημόσια διοίκηση προβλέψεις του νομοθέτη που δεν ακολούθησαν τη γενική αρχή του νόμου Κατρούγκαλου για ενιαίους κανόνες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι περισσότερες μάλιστα από τις υποθέσεις «ασφαλιστικής τρέλας» καταλήγουν στα δικαστήρια, προκαλώντας συμφόρηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υποβαθμίζεται και η ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, εξαντλώντας τους λειτουργούς της και, βέβαια, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τη λύση τους. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο γνωστός νομικός Δημήτρης Μπούρλος, το σύστημα πρέπει να γίνει απλό, με σαφείς και οριοθετημένους κανόνες, ώστε και η συμμόρφωση να είναι εύκολη και ο έλεγχος να καταστεί ταχεία και απλή διαδικασία. «Με αυτόν τον τρόπο κατ’ αρχάς θα περιοριστεί σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, θα αποδεσμευθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ από ανούσιες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, αλλά θα αποσυμφορηθούν και τα δικαστήρια», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπούρλος υπογραμμίζει την ανάγκη της απλοποίησης των κανόνων, που θα έπρεπε να είναι ζητούμενο σε κάθε νομοθετική παρέμβαση, και επισημαίνει χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μια απόφαση θα μπορούσε να γλιτώσει το σύστημα από χαμένες εργατοώρες και τους ασφαλισμένους από απίστευτη ταλαιπωρία όπως:

• Οριοθέτηση των κριτηρίων υπαγωγής στην ασφάλιση ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ στις περιπτώσεις κατηγοριών ασφαλισμένων που εμπλέκονται και ενδιαφέρονται και οι δύο φορείς. Οπως αποκάλυψε η «Κ», πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Προκειμένου οι υποθέσεις να μην καταλήγουν στα δικαστήρια και οι ασφαλισμένοι να μη μένουν χωρίς σύνταξη για χρόνια, προτείνεται η νομιμοποίηση της μέχρι σήμερα, έστω και εσφαλμένης, χωρήσασας ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών.

• Κατάργηση των τουλάχιστον 900 διαφορετικών κατηγοριών ασφάλισης (ανά είδος επιχείρησης, ειδικότητα, κινδύνους κ.λπ.) στον ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ενοποίηση των Ταμείων οι κωδικοί ασφάλισης αυξήθηκαν. Απαιτείται η θέσπιση 2 ή το πολύ 3 κατηγοριών που θα αφορούν α) μεικτά (απλά) και β) βαρέα ένσημα.

• Πλήρης αποσαφήνιση των πολλαπλών ιδιαίτερων κατηγοριών εργαζομένων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Απαιτείται η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών ακόμη και τώρα, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του ενιαίου φορέα, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.

• Εκσυγχρονισμός και αποσαφήνιση των αποδοχών αλλά και παροχών σε είδος και χρήμα που υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

• Ρύθμιση του θέματος των αναγνωριζόμενων ημερών ασφάλισης στη μειωμένη απασχόληση. Οπως φάνηκε και κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, ο ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ) αναγνωρίζει για μερική – μειωμένη απασχόληση από 21 έως 23 ένσημα και όχι 25, όπως ισχύει στην πλήρη απασχόληση. Απαιτείται εξομοίωση με την πλήρη απασχόληση, ενώ μια λύση θα ήταν η αλλαγή της «μονάδας» ασφάλισης από ημέρα σε μήνα, που θα αντιστοιχεί σε 25 ημέρες.

• Επανεξέταση και επανασχεδιασμός του συστήματος ασφάλισης μέσω εργοσήμου, καθώς διαπιστώνεται ότι, για να μπορέσει κάποιος με εργόσημο να φανεί ασφαλισμένος για 25 ημέρες τον μήνα, θα πρέπει να έχει αποδοχές άνω των 1.250 ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή