Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην ενέργεια

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην ενέργεια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το κλείσιμο της συμφωνίας στο ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων συζητούσαν μέχρι αργά το βράδυ χθες στο Χίλτον οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κομβικό θέμα της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν ο ρόλος της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ αλλά και μια σειρά ζητήματα που συνδέονται με την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση, με βασικότερο τα εργασιακά. Στο θέμα της ΔΕΠΑ η ελληνική πλευρά έδινε μάχη για τη διατήρηση της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά της Αττικής, προτείνοντας την εξαγορά του μεριδίου που κατέχει η Shell (49%) στην ΕΠΑ Αττικής έστω και με δέσμευσή της για άμεση διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Shell σε ιδιώτες επενδυτές, ώστε η έξοδος της Shell από την αγορά να μη σημάνει την «κρατικοποίηση» της εταιρείας λιανικής. Παράλληλα για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας η ελληνική πλευρά πρότεινε τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ μέχρι και στο 100%, δηλαδή την απόσυρσή της από την αγορά στη Β. Ελλάδα. Η αρχική στάση των θεσμών ήταν κατηγορηματική στο ότι το μερίδιο της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ θα πρέπει να περιοριστεί προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός. Η πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι ήταν η μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ και στις δύο ΕΠΑ στο 33% και ρόλου παθητικού μετόχου.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και τους λιγνίτες, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις περιστράφηκαν γύρω από τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας πώλησης των μονάδων και ορυχείων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές, και συγκεκριμένα τους 1.100 της Μεγαλόπολης και τους περίπου 200 της Μελίτης Ι. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με δέσμευση έναντι της ΓΕΝΟΠ και των τοπικών κοινωνιών σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη για πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι θεσμοί ωστόσο φέρεται να ζήτησαν τη μείωση του προσωπικού της Μεγαλόπολης κατά το ήμισυ. Το θέμα των εργαζομένων όπως και τα δάνεια και οι συμβάσεις που αντιστοιχούν στις προς πώληση μονάδες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στα βασικά τους τουλάχιστον σημεία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο market test να γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού οι θεσμοί έθεσαν και θέμα κατάργησης του τέλους προμηθευτή και ισοσκελισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό που από νωρίς πάντως ξεκαθάρισε, είναι ότι η συμφωνία με τους θεσμούς δεν θα περιλαμβάνει όρους για παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου και δικαίωμα αναβάθμισης. Οπως τόνιζαν από το υπουργείο, το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Περιβάλλοντος με την οποία και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή