Χαμηλότερος των προσδοκιών ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2017

Χαμηλότερος των προσδοκιών ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2017

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα χαμηλότερα των οικονομικών προσδοκιών που έθεσε η κυβέρνηση για φέτος κινείται ο ρυθμός ανάπτυξης.

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 1,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2017 .

Πρακτικά αυτό σημαίνει  ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία θα πρέπει να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας ανάπτυξης στο 1,6%.

Να σημειωθεί,  ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία και αναμένεται να αναθεωρηθούν. Ενδεικτικά η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον πήχη στο 1,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση με ρυθμό 0,8%.

Αναλυτικά οι τριμηνιαίες και ετήσιες μεταβολές σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  •  Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
  • Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.
  • Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 (αυτή των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή και αυτή του Δημοσίου υποχώρησε κατά 2,2%).
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
  • Αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.
  • Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών, αποτιμά θετικά το ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%. και εκφράζει την πεποίθησή του πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017, καθώς πρόκειται για αρχική εκτίμηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή