Ντάισελμπλουμ: Αμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την γ’ αξιολόγηση

Ντάισελμπλουμ: Αμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την γ’ αξιολόγηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση ζήτησε το Eurogroup από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρόλο που η συζήτηση ήταν σύντομη και o πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε νωρίτερα για μία «εξαιρετική» ολοκλήρωση της συμφωνίας που έγινε μέσα στα χρονικά πλαίσια, οι υπουργοί οικονομικών της Σλοβακίας, Ισπανίας και Ιταλίας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη δικαστική περιπέτεια των μελών του ΤΑΙΠΕΔ.

«Στο σημερινό Eurogroup θα ενημερώσω τους υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα», δήλωσε νωρίτερα ο Π. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ομάδας δημοσιογράφων ενόψει της σημερινής συνεδρίασης. Η ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών αποτελεί ένα καλό βήμα γι' αυτά που θα ακολουθήσουν, εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο σημείωσε ότι «είναι τόσο επιθυμητό όσο και εφικτό να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων έγκαιρα εν όψει της συνεδρίασης του πρώτου Eurogroup του 2018».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», είπε ο Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν. Επισήμανε, δε, ότι κοινή είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι το 2017 μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν, υπήρξε επικριτικός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει τα πρώτα προαπαιτούμενα από την Βουλή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ η συζήτηση για τα επόμενα βήματα αναμένεται να γίνει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που υπήρξαν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα το καλοκαίρι του 2015.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και προέβλεψε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα γίνει τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή