Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερος των προσδοκιών ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), φτάνοντας το 1,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με μοναδικό –ουσιαστικά– τροφοδότη τον τουρισμό. Αντίθετα, απογοητευτική ήταν η εικόνα στις επενδύσεις, αλλά και στην κατανάλωση.

Με βάση τον ρυθμό αυτό του γ΄ τριμήνου, θα απαιτηθεί ένα άλμα κατά το δ΄ τρίμηνο στο 3,1%, ώστε να επιτευχθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για μέσο ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,6%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αναθεωρήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σημαντικά προς τα πάνω ο ρυθμός ανάπτυξης του β΄ τριμήνου, από το 0,8%, που είχε εκτιμηθεί τον Σεπτέμβριο, στο 1,6%.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η πρόβλεψή της είναι εφικτή, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών. Επικαλείται την αναθεώρηση του ρυθμού του β΄ τριμήνου, την οποία χαρακτηρίζει θετική και αφήνει να εννοηθεί ότι περιμένει ανάλογη αναθεώρηση και για το γ΄ τρίμηνο. Οπως επισημαίνει, «σχετικά με το γ΄ τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.

Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6% το 2017». Η κυβέρνηση προφανώς ποντάρει για μια ενίσχυση του ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση, ιδίως καθώς συμπίπτει με τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Με την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω συμφωνούν και έμπειρες ακαδημαϊκές πηγές, αν και προβλέπουν ότι η αναθεώρηση, καθώς και ο ρυθμός του δ΄ τριμήνου, δεν θα είναι επαρκής ώστε ο μέσος ρυθμός του έτους να φτάσει στο 1,6%. Θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα, κοντά στο 1,3%, εκτιμούν.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης, πριν από ένα χρόνο, ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Επειτα από διαδοχικές αναθεωρήσεις έφτασε στο 1,6%.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συντονισμένη με την κυβέρνηση στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,6%, ενώ το ΔΝΤ στις φθινοπωρινές του εκτιμήσεις ήταν λίγο πιο αισιόδοξο προβλέποντας 1,8%.

Πιο αισιόδοξη ήταν πρόσφατα και η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέποντας ρυθμό 1,7%. Αντίθετα, σε πιο απαισιόδοξη κατεύθυνση κινούνται ο ΟΟΣΑ με πρόβλεψη για 1,4%, το ΙΟΒΕ με πρόβλεψη για 1,3% και το ΚΕΠΕ με 1%.

Αναλυτικότερα, τα μεγέθη που διαμόρφωσαν τον ρυθμό ανάπτυξης του γ΄ τριμήνου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι τα εξής:

• Η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

• Οι επενδύσεις μειώθηκαν κι αυτές κατά 8,5%.

• Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8% και ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% και αυτές των υπηρεσιών, δηλαδή κυρίως ο τουρισμός, κατά 12,6%.

• Αύξηση κατά 9,3% σημείωσαν οι εισαγωγές, με αυτές των αγαθών να έχουν αυξηθεί κατά 9,2% και αυτές των υπηρεσιών κατά 6,9%.

Επομένως, είναι φανερό ότι κινητήρια δύναμη για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο ήταν ο τουρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή