Μεγαλύτερη η ελάφρυνση χρέους από τα μέτρα του ESM

Μεγαλύτερη η ελάφρυνση χρέους από τα μέτρα του ESM

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελάφρυνση του χρέους κατά 25% του ΑΕΠ το 2060 οδηγούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ το ακαθάριστο κόστος χρηματοδότησής του θα μειωθεί κατά 6% του ΑΕΠ.

Τα μεγέθη αυτά είναι μεγαλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το χρέος αναμενόταν να μειωθεί κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 και το κόστος χρηματοδότησής του κατά 5% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε χθες ο ESM, με αφορμή την επιτυχή εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που συμφωνήθηκαν –ως γνωστόν– στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 από τους υπουργούς Οικονομικών και άρχισαν να εφαρμόζονται τον Ιανουάριο του 2017. Η ανακοίνωση δεν κάνει καμία αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, για τα οποία το Eurogroup έχει παραπέμψει στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, «εφόσον χρειάζονται».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσε για άλλη μία φορά την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Ο ESM», ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του ο κ. Ρέγκλινγκ, «εφαρμόζει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, έτσι ώστε να βγει επιτυχώς από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του 2018».

Το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

• Παράταση της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των ομολόγων και εξομάλυνση του προφίλ των λήξεων ομολόγων.

• Μείωση του επιτοκιακού ρίσκου της Ελλάδας, μέσω τριών σχημάτων: α) της ανταλλαγής ομολόγων των ελληνικών τραπεζών με μετρητά, β) άλλων πράξεων ανταλλαγής από τον ESM για τη σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας, γ) συνδυασμού μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων με μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

• Αρση του επιτοκιακού περιθωρίου κέρδους που είχε καθοριστεί στην επαναγορά του δανείου το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή