Ξεκινάει άμεσα το market test από την DGcomp

Ξεκινάει άμεσα το market test από την DGcomp

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την έναρξη του market test από την DGcomp, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας, ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου αποεπένδυσης της ΔΕΗ. Πωλητήριο θα μπει στις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης και τα αποτελέσματα του market test με την ολοκλήρωσή του μέσα στον Ιανουάριο θα κρίνουν και την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η συμφωνία που επετεύχθη με τους πιστωτές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνει «ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της». Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας, ωστόσο το πλήρες σχέδιο θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Οι πωλήσεις των μονάδων θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018 με πολλά ενδιάμεσα στάδια, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018. Παράλληλα με το market test, η ΔΕΗ θα αρχίσει να «τρέχει» τη διαδικασία απόσχισης των μονάδων, ενώ θα προσλάβει και σύμβουλο για να προετοιμάσει τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, η συμφωνία έκανε αποδεκτό το σχέδιο για απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας με την πώληση του ποσοστού της στην ΕΝΙ και ενίσχυση της θέσης της στην ΕΠΑ Αττικής με την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η Shell. H συμφωνία μεταξύ των εταιρειών, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η όλη διαδικασία προβλέπει την πρόσληψη διεθνούς οίκου αδιαμφισβήτητου κύρους, ο οποίος θα διενεργήσει τις αποτιμήσεις. Οι αποτιμήσεις θα περιλαμβάνουν όχι μόνον την αξία των μετοχών των εταιρειών αλλά και την αποτίμηση του value gap, δηλαδή της αξίας που χάνουν οι δύο μέτοχοι μειοψηφίας από την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που είχαν και το οποίο καταργείται και στη λιανική από τις αρχές του 2018.

Σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή και το αίτημα των θεσμών για κατάργησή του και ισοσκελισμό των ελλειμμάτων των ΑΠΕ μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, η συμφωνία τελικά έκλεισε με τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για κατανομή του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ κατά προτεραιότητα στην απομείωση του τέλους προμηθευτή έως ότου εισαχθούν στην αγορά τα πράσινα πιστοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά τέλος τον μηχανισμό ευελιξίας, βάσει του οποίου αμείβονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την ισχύ που διαθέτουν στο σύστημα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο μεταβατικός είναι έτοιμος να σταλεί στην Κομισιόν για να εγκριθεί αλλά υπάρχουν και σκέψεις για τον μόνιμο με πρόβλεψη για συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων. Και για τους δύο μηχανισμούς (μεταβατικό και μόνιμο) γίνονται αναφορές στη συμφωνία, τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή