Το μνημόνιο δεν τελείωσε ακόμη, λέει ο Πιτσιόρλας

Το μνημόνιο δεν τελείωσε ακόμη, λέει ο Πιτσιόρλας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μνημόνιο δεν τελείωσε ακόμη, ανέφερε χθες από το βήμα του συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, η κυβέρνηση τώρα αγγίζει το πιο δύσκολο κομμάτι της προσαρμογής, όπως για παράδειγμα είναι η ΔΕΗ, ένα θέμα το οποίο χαρακτήρισε «ταμπού». Πρόσθεσε ακόμη ότι, αγγίζοντάς το, προκαλούνται πολύ ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Πάντως, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε χθες για δεύτερη ημέρα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ σημείωσε ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα ενθαρρύνει ουσιαστικά τις επενδύσεις στη χώρα μας. Ο υφυπουργός μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την αξιοποίηση του Ελληνικού και ότι το κατασκευαστικό έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδυτικό σοκ για να ανακάμψει. Η επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε, θα πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες: τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης, η περιοχή θα προσελκύει ετησίως ένα εκατομμύριο τουρίστες, προσφέροντας μεγάλα οφέλη στην Αττική αλλά και στη χώρα. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης, αναρωτήθηκε αν είναι σήμερα καλύτερο το Ελληνικό ή μετά την ολοκλήρωσή του, που θα περιλάβει ένα από τα πιο ωραία πάρκα της Ευρώπης.

Σχετικά με το ύψος των κτιρίων, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι ουρανοξύστες θα απελευθερώσουν γη, που εκτιμάται σε περίπου 25 στρέμματα. Οπως επισήμανε, οι έξι ουρανοξύστες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν εκεί, αντιστοιχούν σε 15 πολυκατοικίες. Τέλος, για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, ο επικεφαλής της Lamda σημείωσε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της «Αττικό Μετρό».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η ομιλία του κ. Αντώνη Κεραστάρη, διευθύνοντος συμβούλου της Intralot. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών, δηλαδή το Ελληνικό, παραμένει μακέτα. «Δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ», είπε, εξαιτίας του ότι βρέθηκαν δάσος και αρχαιολογικά ευρήματα σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος προσγειώνονταν αεροπλάνα. Ο κ. Κεραστάρης επισήμανε την αργή απονομή της δικαιοσύνης, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως προαπαιτούμενα για την προσέλκυση επενδύσεων. Τέλος, σημείωσε ότι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο θα σημάνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο αν. διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς άξονες, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ενεργειακού τομέα και να ενδυναμωθεί η θέση της χώρας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως ανέφερε, απαιτούνται: 1) Ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων, 2) διαφανές φορολογικό, ρυθμιστικό περιβάλλον, 3) προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, 4) βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και, τέλος, 5) ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνογνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή