Εφαρμογή των μέτρων χωρίς καθυστερήσεις ζήτησε ο κ. Στουρνάρας

Εφαρμογή των μέτρων χωρίς καθυστερήσεις ζήτησε ο κ. Στουρνάρας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικό αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι καθοριστική.

Ωστόσο, προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας, παρά τις θετικές προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, με βασικότερους, τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που μόλις συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τυχόν καθυστερήσεις στην τέταρτη –και τελευταία– αξιολόγηση που σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος, μεγαλύτερη του αναμενομένου αρνητική επίδραση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Υπάρχουν όμως και εξωτερικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και με γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, το μεταναστευτικό πρόβλημα. Παράλληλα, η μακρόχρονη οικονομική κρίση έχει αναδείξει ορισμένες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οι προκλήσεις αυτές είναι: η υψηλή και επίμονη μακροχρόνια ανεργία, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υστέρηση των επενδύσεων και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, να διευκολυνθούν η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς και να ενισχυθεί ο μεσομακροπρόθεσμος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στον ξεχωριστό ρόλο της ναυτιλίας και στη συμβολή του στην εγχώρια οικονομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα από τις ναυτιλιακές υπηρεσίες κατά την περίοδο 2002-2014 ανήλθαν κατά μέσον όρο σε σχεδόν 44% των συνολικών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν περίπου το 43% του εμπορικού ελλείμματος της χώρας. Σημείωσε επίσης τις επιπτώσεις στις εισπράξεις εξαιτίας των capital controls, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση των περιορισμών και οι υψηλότεροι ναύλοι θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή