ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα των 22.992 μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου

dimosiopoiithike-i-lista-ton-22-992-megalyteron-ofeileton-toy-dimosioy-2221864

Κοινή λίστα με 22.992 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων δημοσιοποίησαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στην οποία περιλαμβάνονται εταιρείες-φαντάσματα όπως για παράδειγμα το Μινιόν και η Ολυμπιακή, αλλά και νέες όπως η ΔΕΗ και το Μέγαρο Μουσικής.

Τα ονόματα αναρτήθηκαν στο www.aade.gr και αφορούν 8.909 φυσικά πρόσωπα και 14.083 επιχειρήσεις οφειλέτες του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για χρέη, των οποίων η καταβολή καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Ολοι έχουν ειδοποιηθεί τόσο από την ΑΑΔΕ όσο και από τον ΕΦΚΑ για τη διαδικασία που ακολουθείται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και κάποιοι που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στο πλαίσιο των πάγιων ρυθμίσεων που ισχύουν, για να αποφύγουν τη διαπόμπευσή τους. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εκείνων που κατέθεσαν προσφυγές για να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους αλλά και το ύψος των οφειλών, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αποκαλυπτικό καθώς αποδεικνύει ότι τα χρέη ξεκίνησαν πολύ πριν από την κρίση. Ετσι, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εξαιρέθηκαν από τη λίστα οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς με τους όρους της. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα οφειλετών (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες επιχειρήσεις που προστέθηκαν στη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου είναι 4.500, ενώ τα φυσικά πρόσωπα προσεγγίζουν τα 2.700. Από την άλλη πλευρά, η λίστα των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται και αφορά 8.803 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με χρέη που συνολικά αγγίζουν τα 9 δισ. – 5 δισ. αρχικό κεφάλαιο και 4 δισ. από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης που υπάρχει από το ΚΕΑΟ από τα 1.187.895 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που οφείλουν στα Ταμεία 30,5 δισ. ευρώ, οι 8.803 της λίστας συγκεντρώνουν σχεδόν το 1/3 των οφειλών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τα συνολικά 8.803 ΑΦΜ που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, 992 βρίσκονται σε οριστική διακοπή, 945 σε πτώχευση και 156 ΑΦΜ σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Στη λίστα περιλαμβάνεται η ΔΕΗ με χρέη προς τον ΕΦΚΑ 44,7 εκατ., ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής με οφειλές προς το Ταμείο ύψους 5,86 εκατ. και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας με χρέη 4,2 εκατ. Επίσης, περιλαμβάνονται αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες όπως ο Ηρακλής, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και η Καβάλα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Ιπποδρομιών Ελλάδος αλλά και η Αγροτική Τράπεζα. Πρώτη στη λίστα των επιχειρήσεων είναι η χρηματιστηριακή «Ακρόπολις» με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 9 δισ.