Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά κόκκινων δανείων

Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά κόκκινων δανείων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών τραπεζών, αλλά και προβληματισμός για το θεσμικό πλαίσιο, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, εκφράζεται σε σχετική έρευνα της Ashurst, πολυεθνικής δικηγορικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο.

Στην έρευνα (που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την Debtwire, μία εταιρεία παροχής οικονομικών αναλύσεων) συμμετείχαν 50 άτομα που σχετίζονται με την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων – στελέχη των ελληνικών τραπεζών, εκπρόσωποι πιθανών επενδυτών και χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με τα ευρήματα, «υπάρχουν σημάδια» ότι το φθινόπωρο του 2017 «έχουμε οδηγηθεί στα πρόθυμα αισθητής δραστηριότητας» στην ελληνική αγορά. Το 84% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες-στόχους που εξετάζουν στη Νότια Ευρώπη για τους επόμενους 12 μήνες.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (53%), ενώ το ενδιαφέρον για την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν πολύ πιο περιορισμένο. Στο ερώτημα αν είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε συναλλαγές που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο επόμενο δωδεκάμηνο, το 55% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό» και άλλο ένα 35% απάντησε ότι είναι «μετριοπαθώς πιθανό». Το 95% θεωρεί ότι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της επένδυσής τους είναι μεταξύ 7-10 ετών.

Οι συντάκτες της έρευνας αποδίδουν την έξαρση ενδιαφέροντος σε τρεις παράγοντες: τη «διογκούμενη αίσθηση» ότι η ελληνική οικονομία έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο της· τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, που θεωρείται «ότι θα συμβάλουν στη δημιουργία μίας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς»· και τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των δανείων.

Στους ανασταλτικούς παράγοντες, όπως τους ταυτοποίησαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα, περιλαμβάνονται οι ασύμβατες προσδοκίες πωλητών και αγοραστών για τις τιμές, η ανεπάρκεια προβλέψεων, το νομικό πλαίσιο, που παραμένει δύσβατο παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, και η πιθανότητα ποινικών διώξεων κατά των τραπεζιτών που εγκρίνουν συναινετικές αναδιαρθρώσεις.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την προτίμηση που δείχνουν οι ελληνικές τράπεζες στην απευθείας πώληση χαρτοφυλακίων δανείων αντί της τιτλοποίησης – παρότι, όπως σημειώνεται, η νομοθεσία για τις απευθείας πωλήσεις έχει μόλις τροποποιηθεί και έχει δοκιμαστεί ελάχιστα στην πράξη, ενώ ο νόμος για τις τιτλοποιήσεις είναι «ώριμος» και έχει αποτελέσει το νομικό θεμέλιο «πολλών παλαιότερων συναλλαγών». Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν μάλιστα ότι, παρά την προτίμηση που εξέφρασαν οι τραπεζίτες για απευθείας πωλήσεις, «η τιτλοποίηση θα αποτελέσει τον πιο διαδεδομένη μέθοδο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα στην πράξη – τουλάχιστον στα αρχικά, διαπλαστικά χρόνια της αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή