Διπλωματία πόλεων από τα Ιωάννινα στη Γερμανία

Διπλωματία πόλεων από τα Ιωάννινα στη Γερμανία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα της Ιονίας Οδού, φαίνεται ότι ενέπνευσε το Δήμο Ιωαννιτών, που έβαλε πλώρη να ανοίξει ‘νέους δρόμους’ εξωστρέφειας και συνεργασίας υλοποιώντας με υποδειγματικό τρόπο το πρόγραμμα «Διπλωματία Πόλεων».

Με βασικό μήνυμα ‘Old New You’ η ελληνική αποστολή ταξίδεψε σε 6 πόλεις σε Γερμανία και  Κύπρο, αναδεικνύοντας τις ομορφιές που πηγάζουν από το παρελθόν, τις μοναδικές ευκαιρίες εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε βουνό και θάλασσα που προσφέρει η περιοχή και που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ένα ξεχωριστά να βιώσει τις δικές του εμπειρίες σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Κατά διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε παράλληλο πολιτικό, θεσμικό, επιχειρηματικό επίπεδο, συνεντεύξεις και προβολή στα ΜΜΕ ενώ κορύφωση αποτελούσε η πραγματοποίηση κεντρικών παρουσιάσεων του προορισμού Ιωάννινα-Ήπειρος και των ευκαιριών που αυτός παρουσιάζει σε τουριστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα, υλοποιήθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αλλά και με την ενεργό στήριξη και συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Η ελληνική αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στις δύο αυτές χώρες, Κύπρο  12 έως 15 Νοεμβρίου και Γερμανία 4 έως 6 Δεκεμβρίου, εκπροσωπούταν σε ανώτερο πολιτικό και ιερατικό επίπεδο, συνοδευόταν από εκπροσώπους θεσμικών φορέων και από επιχειρηματίες της περιοχής.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, σε κάθε σταθμό της ελληνικής αποστολής, ακολουθούσαν συναντήσεις ‘One to Οne’ μεταξύ εκπροσώπων του τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου που συμμετέχουν στην αποστολή των Ιωαννίνων και των αντίστοιχων επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.

Στο ταξίδι στη Γερμανία η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολιτικά πρόσωπα, θεσμικούς φορείς και προσωπικότητες, να συζητήσει με επιχειρηματίες αλλά και με έλληνες της ομογένειας πάνω σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας καθώς και να εξετάσει τις ευκαιρίες που διανοίγονται σε τουριστικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Έτσι μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Βαυαρικής Καγκελαρίας, κ. Aleksander Gabner, τους Γενικούς Προξένους και εκπροσώπους αυτών και του Ελληνικού προξενείου στις 3 αυτές πόλεις

Παράλληλα προσωπικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τους Γενικούς Διευθυντές της Aegean και της εταιρίας Deskas Reisen βάζοντας συγκεκριμένο πλάνο διερεύνησης για την απ’ ευθείας πραγματοποίηση πτήσεων με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με εκπρόσωπο της εταιρίας TUI.

Το παρόν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 3 αυτές πόλεις έδωσαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, ειδικοί στο χώρο του τουρισμού, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και bloggers. Παράλληλα, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ενισχύσει τις σχέσεις με την ελληνική ομογένεια και δε την Ηπειρωτική κοινότητα της Γερμανίας.

Σημειώνεται η προσωπική αναφορά του κ. Stefan Bucker, CΕΟ του τoυριστικού γραφείου Bueker Reisen, ο οποίος μετέφερε τις δικές του εμπειρίες και τα βιώματα από την περιοχή επιβεβαιώνοντας στο μέγιστο βαθμό τους παρουσιαστές. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί κάποιος να το περιγράψει μπορεί μόνο να το βιώσει!».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πλαίσια του Οδοιπορικού, ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενός press trip Γερμανών δημοσιογράφων και bloggers, οι οποίοι θα επισκεφθούν τον προορισμό, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες.

Το οδοιπορικό της αποστολής ξεκίνησε πάντως από τη Λεμεσό της Κύπρου όπου και πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση της αδελφοποίησης των δύο Δήμων αλλά και κυρίως δέσμευση περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεχίστηκε στην Λάρνακα και ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης στη Λευκωσία σε θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες.

Απόρροια του ταξιδιού στην Κύπρο πέραν της προώθησης του προορισμού σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, η συμφωνία με αεροπορική εταιρεία για την απ’ ευθείας σύνδεση Λάρνακα-Ιωάννινα, καθώς επίσης η ένταξη της πόλης των Ιωαννίνων, ως αυτόνομος προορισμός, στις εκπαιδευτικές εκδρομές του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή