ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα για συμπαραγωγή ενέργειας στους ΟΤΑ

kinitra-gia-symparagogi-energeias-stoys-ota-2222651

Kίνητρα στους για συμπαραγωγή ενέργειας, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, ιδιώτες και ΝΠΔΔ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ενέργειας, τη συμπαραγωγή και την ενεργειακή αποδοτικότητα, δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν κυρίως την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τις τοπικές κοινωνίες με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού (αιολικό, ηλιακό, γεωθερμία).

Τα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνουν την δυνατότητα ένταξης σε κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων, ειδική διαδικασία αδειοδότησης, απαλλαγή από το ετήσιο τέλος διατήρησης του δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προνομιακή συμμετοχή ή εξαίρεση από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες που εφαρμόζονται για την αδειοδότηση των μονάδων ΑΠΕ και συμπαραγωγής (θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση), κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεών τους για άδειες παραγωγής, προσφορά σύνδεσης και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης κ.ά.. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την κάλυψη από τις ενεργειακές κοινότητες, των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων καταναλωτών και πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με άλλες διατάξεις αυξάνεται το όριο ισχύος μονάδων ΑΠΕ, που απαλάσσονται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, ρυθμίζεται η διανομή θερμικής ενέργειας στους καταναλωτές, εώ παρέχεται και η δυνατότητα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να συνάψει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση μελετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2018 ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

Τέλος, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, με στόχο να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του σχετικού δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ