Κλείνει απόψε η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί την Παρασκευή

Κλείνει απόψε η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί την Παρασκευή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr. Πιθανότητα παράτασης δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς ήδη, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί αιτήσεις από 2,393 εκατ. πολίτες, είχαν ήδη εγκριθεί 1,195 εκατ. από αυτές και το συνολικό ποσό διάθεσης είχε ξεπεράσει τα 680 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μένουν περίπου 40 εκατ. ευρώ για σήμερα, από το συνολικό κονδύλι των 720 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για να διατεθεί. Δυνατότητα συμπληρωματικών αιτήσεων μετά τη λήξη της προθεσμίας αναμένεται να δοθεί μόνο σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, τα οποία δεν πρόλαβαν θα επιλυθούν.

Βάσει του σχεδιασμού, η καταβολή του μερίσματος για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί έως σήμερα τα μεσάνυχτα οπότε κλείνει τυπικά η πλατφόρμα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, με το μέσο ποσό –βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΗΔΙΚΑ– να διαμορφώνεται σε 569 ευρώ και οι ωφελούμενοι συνολικά να ξεπερνούν τα 3 εκατ. άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα θα είναι εκ νέου διαθέσιμη για αιτήσεις ώστε να μην αποκλειστούν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν, για παράδειγμα, προλάβει να λύσουν τα προβλήματα με τον ΑΜΚΑ τους, αντιμετωπίζουν δυσκολία με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις όπως για παράδειγμα οι σεισμοπαθείς στη Λέσβο ή δεν είναι ακόμη δυνατό να εντοπισθούν, όπως είναι τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία. Να σημειωθεί ότι στα ΚΕΠ και στα γραφεία ΑΜΚΑ μπορεί να διορθωθούν προβλήματα όπως αφαίρεση του ΑΦΜ από διπλοεγγραφές ΑΜΚΑ ή «άσχετα» άτομα που τυχόν είχαν στον ΑΜΚΑ τους το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου (συνήθως σε ζευγάρια όπου και στα δύο ΑΜΚΑ έχει δηλωθεί ένας ΑΦΜ), ή ενημέρωση ΑΜΚΑ θανόντος με το ΑΦΜ του.

Στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί και άλλες 591.000 αιτήσεις, οι οποίες παρέμεναν μέχρι χθες μη ολοκληρωμένες. Από αυτές πιθανότητα έγκρισης φαίνεται πως έχουν μόνο οι 55.300. Ανάμεσα στις υποβληθείσες αιτήσεις βρίσκονται 282.000 ακυρωμένες και 532.000 μη εγκεκριμένες. Σύμφωνα μάλιστα με την ΗΔΙΚΑ, η βασική αιτία απόρριψης μιας αίτησης ήταν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, σχεδόν 400.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί για υπερβάλλον εισόδημα, ενώ σχεδόν 200.000 είχαν μεγαλύτερη περιουσία από αυτή που περιγράφεται στα κριτήρια. Σχεδόν 100.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί επειδή ο αιτών δεν πληρούσε το κριτήριο της 5ετούς διαμονής, ενώ σε περίπου 100.000 αιτήσεις δεν υπάρχει η συναίνεση των φιλοξενουμένων, με αποτέλεσμα να απορριφθούν. Μεταξύ των περιπτώσεων που απορρίφθηκαν από το σύστημα δεν έλειψαν και αυτές στις οποίες υπήρχε ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης, δεν υπήρχε φορολογική δήλωση ή ήταν άγνωστος ΑΦΜ.

Επίσης εντοπίστηκαν 4.479 αιτήσεις που έγιναν το διήμερο 26 – 27 Νοεμβρίου από συζύγους φιλοξενουμένων. Εγκεκριμένες παραμένουν μόνον όσες αναφέρονται σε αποδεδειγμένα θανόντα οικοδεσπότη. Οι υπόλοιπες 3.755 ακυρώθηκαν. Οπως ακυρώθηκαν και 4.479 αιτήσεις με άτομα που δεν εντοπίστηκαν στον ΑΜΚΑ, άρα δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον υπολογισμό των εισοδημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή