1.000 κατασχέσεις μισθών, ακινήτων την ημέρα διενεργεί η εφορία

1.000 κατασχέσεις μισθών, ακινήτων την ημέρα διενεργεί η εφορία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε περισσότερους από 180.000 φορολογουμένους έχει προχωρήσει η εφορία από τις αρχές του 2017. Σε καθημερινή βάση τον Οκτώβριο γίνονταν περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούσαν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ. Συνολικά από τις κατασχέσεις έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μόνο τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Συνολικά από τις αρχές του έτους οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 10,44 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (αυτές που δημιουργήθηκαν προ του 2017), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Η αδυναμία των πολιτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επιβεβαιώνεται και από την πορεία των δημοσίων εσόδων, τα οποία υπέστησαν σημαντική μείωση (άνω των 2,5 δισ. ευρώ) κατά το τρέχον έτος. Η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο έτος, καθώς οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίσουν τη φοροδοτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων.

Από το 2014 και μετά, έχει παγιωθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τους φορολογουμένους να μην πληρώνουν περίπου 1 δισ. ευρώ ανά μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα έχουν φθάσει τα 99,8 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 89,3 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 10,44 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Σε έναν μόνο μήνα τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,17 εκατομμύρια. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.724.708 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1,014 εκατομμύριο οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 180.000 κατασχέσεις.

Οπως προαναφέρθηκε, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να φέρει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 4 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Από το τεράστιο ποσό των 99,8 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, θεωρούνται εισπράξιμα μόνο τα 10 έως 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το 2018 τα πράγματα δυσκολεύουν για τους οφειλέτες, ακόμα και για αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της βεβαιωμένης οφειλής, αυτή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας:

• Θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

• Θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν κουρευτεί, με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη.

• Θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή