Ανάπτυξη 1,5% αναμένει για φέτος η Εθνική Τράπεζα

Ανάπτυξη 1,5% αναμένει για φέτος η Εθνική Τράπεζα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,5% προσδιορίζει η Εθνική Τράπεζα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2017, οριακά χαμηλότερη σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,6%.

Βασικός προσδιοριστικός παράγοντας που θα κρίνει και το επίπεδο της οικονομικής μεγέθυνσης το γ΄ τρίμηνο είναι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η καθυστέρηση στην υλοποίηση του οποίου στέρησε εκταμιεύσεις της τάξης του 1,1% του τριμηνιαίου ΑΕΠ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η σταδιακή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται, μαζί με την επιτάχυνση της δημόσιας επενδυτικής δραστηριότητας, να δώσουν σημαντική ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, της τάξης του 2%, ή υψηλότερο, το δ΄ τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% ετησίως το γ΄ τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία ύφεσης που διακόπηκε προσωρινά το 2014. Η εγχώρια ζήτηση ωστόσο έχασε δυναμική το γ΄ τρίμηνο, αντανακλώντας τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε μηδενικό επίπεδο ύστερα από αύξηση 0,9% ετησίως το εξάμηνο του 2017, υπό το βάρος της αυξανόμενης δημοσιονομικής επιβάρυνσης σε ταμειακή βάση, αλλά και τη συρρίκνωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,5% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο, έναντι αύξησης 1% και 17% το β΄ και α΄ τρίμηνο του έτους αντίστοιχα.

Η συρρίκνωση αποδίδεται στην υστέρηση του ΠΔΕ, η επιτάχυνση του οποίου θα δώσει σημαντική ώθηση που θα προσεγγίσει το 3% το δ΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ, τα στοιχεία της παραγωγής αποτυπώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο οποίος αντανακλάται στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 1,7% ετησίως το γ΄ τρίμηνο –η καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας–, με τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις μεταφορές και την παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με τον τουρισμό να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή