Χωροταξικό, γραφειοκρατία βάζουν φρένο στις τουριστικές επενδύσεις

Χωροταξικό, γραφειοκρατία βάζουν φρένο στις τουριστικές επενδύσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και η γραφειοκρατία που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για τους οποίους δεν έρχονται όσες επενδύσεις θα μπορούσαν στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της φετινής σεζόν, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επισήμανε πως «το νέο εθνικό χωροταξικό σχέδιο θα καθυστερήσει δύο χρόνια, αλλά είμαστε σε μια φάση καμπής που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τον τουρισμό της επόμενης δεκαετίας». «Φαντάζομαι το επόμενο διάστημα ότι θα γίνουν επενδύσεις οπότε δεν γίνεται αυτές να μη βασίζονται σε ξεκάθαρο χωροταξικό σχέδιο». «Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, αλλά αν δεν ξέρουν τι μπορούν να σχεδιάσουν και πόσο χρόνο θα χρειαστούν λόγω της γραφειοκρατίας για να λύσουν στη Δικαιοσύνη ζητήματα που τυχόν ανακύψουν όπως και το πώς ακριβώς λειτουργούν αρχαιολογικές υπηρεσίες που μπορεί να ακυρώσουν μια επένδυση, τότε αυτοί είναι σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για επενδύσεις», προσέθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική εκπλειστηριασμού ξενοδοχειακών μονάδων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις πιστώτριες τράπεζες χαρακτήρισε τον κλάδο των ξενοδοχείων υπερδανεισμένο σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, καθώς με 8 δισ. συνολικές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ή 8% περίπου του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων καλύπτει το 20% του ΑΕΠ. Προσδιόρισε δε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχείων κάτω από τα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες σε αυτό το τμήμα της αγοράς που είναι έτοιμοι να βάλουν λεφτά υπό την προϋπόθεση όμως πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη τους πλειστηριασμούς επιχειρήσεων που δεν είναι βιώσιμες, εξαιρώντας όμως όπως επισήμανε εκείνους τους επιχειρηματίες που ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι και όχι η κρίση για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί.

Προσέθεσε επίσης ότι οι νέες επενδύσεις που απαιτούνται για να αναβαθμιστεί ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας θα χρειαστούν και νέο επενδυτικό νόμο, την ώρα που ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί επιδοτήσεις των προηγουμένων και, επιπλέον, πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ακόμα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, κάτι που δεν εξυπηρετείται με την υπερφορολόγηση.

Αποτιμώντας τη χρονιά που κλείνει τη χαρακτήρισε πετυχημένη τόσο σε επίπεδο αύξησης αφίξεων όσο και από πλευράς εσόδων, καθώς εκτίμησε πως θα προσεγγίσουν τα 14,5 δισ. Εμφανίστηκε δε, θετικός και για το 2018, ξεκαθαρίζοντας πάντως παράλληλα πως «δεν θα γίνουμε Ταϊλάνδη», μαζικό τουριστικό προϊόν δηλαδή, και τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες του Συνδέσμου αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών και των ωφελειών για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναφορικά με το ζήτημα των μισθώσεων τύπου Airbnb εκτίμησε πως πρόκειται για μια παγκόσμια τάση που νομοτελειακά θα ενσωματωθεί στο τουριστικό προϊόν αλλά θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να εκλείψει η «γκρίζα δραστηριότητα» για να μη λειτουργεί αθέμιτα απέναντι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολύ αυστηρό καθεστώς. Εκρινε, δε, πως η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα είναι απλώς ένα βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή