Εμπλοκή με την εγγυητική του επενδυτή για τον ΟΛΘ

Εμπλοκή με την εγγυητική του επενδυτή για τον ΟΛΘ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο επεισόδιο στο θρίλερ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ανέκυψε την Παρασκευή, καθώς ανεβλήθη η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 6.00 το απόγευμα. Με μια λιτή ανακοίνωσή του, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως «κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbank, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00». Η επιλογή αυτή αποδίδεται «στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα».

Η εξέλιξη έρχεται ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές από τον Σεπτέμβριο και ενώ το προφίλ της κοινοπραξίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο σχολιασμού του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος μίλησε για αδιαφάνεια σχετικά με την ταυτότητα των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στους επενδυτικούς ομίλους που την απαρτίζουν. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων που χαρακτήρισαν την ιδιωτικοποίηση προϊόν αδιάβλητου καθαρού δημόσιου διαγωνισμού που θα προχωρήσει κανονικά.

Κύκλοι της κοινοπραξίας του επενδυτή που ονομάζεται South East Gateway Thessaloniki πληροφορούν τώρα την «Κ» πως η εγγυητική αφορά ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ και έχει κατατεθεί από καιρό, ενώ η εν λόγω τράπεζα δεν συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της συναλλαγής. Ομως εξαιτίας της προσωρινής, όπως λένε, εξόδου της συγκεκριμένης τράπεζας από το σύστημα πληρωμών swift, απαιτείται ανανέωση της εγγυητικής. Τη νέα αυτή εγγυητική αναμένουν πως θα μπορούν να την καταθέσουν έως την ερχόμενη Τετάρτη. Παραμένει όμως άγνωστο εάν η προσδοκία αυτή είναι ρεαλιστική, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, προσθέτοντας πως αποδεικνύεται ότι υπάρχουν όντως και ρωσικού ενδιαφέροντος συμφέροντα στην εν λόγω συναλλαγή.

Από την πλευρά του επενδυτή, υποστηρίζεται πως η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας είναι από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό δυτικής τράπεζας και εξηγούν ότι η εγγυητική είχε εκδοθεί πριν από τη σύμπραξη των Γάλλων στο σχήμα του επενδυτή, φωτογραφίζοντας την πλευρά Ιβάν Σαββίδη. Το επενδυτικό σχήμα South East Gateway Thessaloniki συγκροτείται από τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Σημειώνεται πως η Terminal Link ελέγχεται σε ποσοστό 51% από την CMA CGM, η οποία ασκεί και το management, και το άλλο 41% ανήκει στην κρατική κινεζική China Merchants Ports. Η South East Gateway Thessaloniki πρέπει να καταβάλει 231,926 εκατ. ευρώ για το πακέτο των μετοχών, ενώ δεσμεύεται συμβατικά και για επενδύσεις ύψους 180 εκατ. σε ορίζοντα επταετίας.

Εφόσον η συμφωνία τελικά υπογραφεί και λάβει το πράσινο φως και από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου από τη Βουλή, κάτι που τοποθετείται χρονικά στα μέσα Φεβρουαρίου, και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Η ρωσική τράπεζα Promsvyazbank, που τέθηκε χθες σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης από την Τράπεζα της Ρωσίας, είναι η τρίτη από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας που καταρρέουν τους τελευταίους μήνες. Τον Σεπτέμβριο, όταν το ρωσικό τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν από αλλεπάλληλες πτωχεύσεις μεγάλων τραπεζών, η Τράπεζα της Ρωσίας την είχε κατατάξει μαζί με την Credit Bank of Moscow στις «συστηματικά σημαντικές» τράπεζες που δεν μπορούν να αφεθούν να καταρρεύσουν. Ιδρύθηκε το 1995 από τους ολιγάρχες αδερφούς Ντιμίτρι και Αλεξέι Ανάνιεφ και από το 2012 είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από πλευράς ενεργητικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή