Υποδείξεις Τσίπρα στους τραπεζίτες για τους πλειστηριασμούς

Υποδείξεις Τσίπρα στους τραπεζίτες για τους πλειστηριασμούς

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των μεγαλοοφειλετών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αιχμές, σε μάλλον αμήχανο κλίμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε πρόταση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση παρατηρητηρίου το οποίο να αποφασίζει σε ποιες υποθέσεις να δίνεται προτεραιότητα. Εν πολλοίς η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία ενός εξωθεσμικού οργάνου, όπου μέλη της θα αποφασίζουν ποια προβληματικά δάνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και ποια όχι. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις τράπεζες να συμβάλουν ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων «ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε δηκτικά στα τραπεζικά στελέχη ότι «εσείς χρηματοδοτείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών δύο πράγματα: «Πρώτον, να προτεραιοποιήσετε αυτές τις περιπτώσεις. Να τις βγάλετε από τα συρτάρια, τους μεγαλομπαταχτσήδες και τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Και, δεύτερον, να συμβάλλετε ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει».

Απέδωσε την αδυναμία των τραπεζών να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία «εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες, μεγαλομπαταχτσήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους όντας οι ίδιοι πλούσιοι, βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μη πληρώνοντας τα χρέη τους». Οπως τόνισε, «πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται με τρόπο σοβαρό, υπεύθυνο και αποτελεσματικό, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». «Θέλω να σας καταθέσω την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών και ταυτόχρονα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη, ώστε αυτό το κλίμα να μεταφραστεί, πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές, και σε πραγματική αίσθηση στην ελληνική οικονομία, κυρίως στους πιο αδύναμους, στους ευάλωτους, στη μεσαία τάξη».

Τραπεζικές πηγές μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα του τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή εκείνων των δανειοληπτών που διαθέτουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία και δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Σημείωσαν ότι οι σχετικές προσπάθειες αποδίδουν ήδη αποτελέσματα και προσέθεσαν ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, σημειώνουν ότι είναι ένα αναγκαίο μέσο και η μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες, ιδίως τους κακοπληρωτές, που έχουν και δεν πληρώνουν, ενώ τονίζουν ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή