Προβληματισμός από ΣΕΒ για τις αναιμικές επενδύσεις

Προβληματισμός από ΣΕΒ για τις αναιμικές επενδύσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό για την πορεία των επενδύσεων εκφράζουν, με χθεσινές δημοσιεύσεις, ο ΣΕΒ και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο φορείς επισημαίνουν την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

«Ανάκαμψη επιτέλους!» αναφωνεί ο ΣΕΒ στον τίτλο του μηνιαίου δελτίου οικονομικής δραστηριότητας, για να προσθέσει, όμως, αμέσως μετά ότι «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…»

Κατά τον ΣΕΒ, η ανάκαμψη υποστηρίζεται από το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά «η εικόνα των επενδύσεων εξακολουθεί να προβληματίζει και η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτει με σχετικά αργούς ρυθμούς, καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών δέχεται πιέσεις από την υπερφορολόγηση».

Ειδικά ως προς τις επενδύσεις, σημειώνει ότι παρά την αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο, αυτές παρουσίασαν μείωση σε ετήσια βάση κατά 0,5%. Εξάλλου, συνολικά στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, κατά την οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%, αυξήθηκαν οι επενδύσεις μόνο στα εισαγόμενα μεταφορικά μέσα, κατά 63,4%, αλλά στις υπόλοιπες κατηγορίες παγίων (κατοικίες, λοιπές κατασκευές και μηχανολογικός εξοπλισμός) οι επιδόσεις ήταν αρνητικές.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί για τον ΣΕΒ και η αύξηση των εισαγωγών με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται (έφτασε τα 18,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 έναντι 15,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016).

Ο ΣΕΒ επισημαίνει στο δελτίο του ότι «η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα απαιτεί η έξοδος από το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 να γίνει ομαλά και να μη δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική».

Διαφορετικά, προειδοποιεί ότι οι αγορές θα αντιδράσουν, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον πρόσβαση στην κοινοτική αλληλεγγύη για χρηματοδότηση και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο θα είναι πλήρως θωρακισμένο για να αντιμετωπισθεί τυχόν αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων. «Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία», σημειώνει το δελτίο. «Εχει φθάσει λοιπόν η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Οι πρώτοι έξι μήνες του 2018 θα είναι καθοριστικοί, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να μετατεθεί μερικώς η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μέλλον, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα και με την ανοχή των θεσμών».

Πτώση

Εν τω μεταξύ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Κορλίρα, στο τριμηνιαίο δελτίο του χθες σημειώνει ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου) τόσο οι επενδύσεις όσο και η κατανάλωση δεν είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν πτώση κατά 8,5%, μεταβολή η οποία αποτελεί αρνητική εξέλιξη, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία είχε περιοριστεί η αβεβαιότητα λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης, όπως παρατηρεί. Πάντως, το συμβούλιο επισημαίνει ότι πιθανώς πρόκειται για παροδικό πρόβλημα, στον βαθμό που συνδέεται με την πτώση των δημοσίων επενδύσεων και επιφυλάσσεται ως την έκδοση των στοιχείων για το σύνολο του έτους.

Το συμβούλιο, εξάλλου, επισημαίνει, όπως και ο ΣΕΒ, το γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα η καθαρή συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο να είναι αρνητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή