ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα ελκυστικότερη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές – Υποχώρησε κατά μία θέση η Ελλάδα

i-kina-elkystikoteri-agora-gia-tis-ananeosimes-piges-amp-8211-ypochorise-kata-mia-thesi-i-ellada-2223878

Την πρώτη θέση του Δείκτη Ελκυστικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI) καταλαμβάνει η Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της Εrnst & Υoung (ΕΥ). Η Ινδία διατηρεί τη δεύτερη θέση ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, η Ελλάδα υποχώρησε κατά μία θέση, στην 33η της κατάταξης.

Σχολιάζοντας την κατάταξη της Ελλάδας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η χώρα μας συγκεντρώνει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να καταστεί ένας πραγματικά ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ, ιδιαίτερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η υποχώρηση αυτή της χώρας μας στο Δείκτη της ΕΥ αποτελεί μια υπενθύμιση της ανάγκης επιμονής στις προσπάθειες βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η άνοδος της Ελλάδας κατά οκτώ θέσεις στην κατάταξη στην προηγούμενη έκδοση του Δείκτη, αποδεικνύει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι θέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην κατάταξη βελτιώνονται, λόγω της αύξησης της δραστηριότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μιας σειράς πολιτικών εξελίξεων, χρηματοδοτικών συμφωνιών και προσφορών στην περιοχή.

Στην Αίγυπτο, η International Finance Corporation ενέκρινε δαπάνη 635 εκατ. δολαρίων για έργα ηλιακής ενέργειας ισχύος 500MW. Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει προσφορές για το πρώτο, μεγάλης έκτασης αιολικό πάρκο, ισχύος 400MW. Η Αλγερία εισέρχεται για πρώτη φορά στο Δείκτη, καταλαμβάνοντας την 38η θέση, με ένα διαγωνισμό για μονάδα ηλιακής ενέργειας 4GW.

Παρά την αστάθεια στην περιοχή, η Νότιος Κορέα ανέβηκε τέσσερις θέσεις, καταλαμβάνοντας την 29η θέση, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων από το νεοεκλεχθή πρόεδρο Moon για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από 6,6% σήμερα σε 20% μέχρι το 2030.

Αλλά και η Γαλλία κινείται σταθερά προς την πρώτη πεντάδα του Δείκτη, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, εν μέσω νέων διαγωνισμών και εξαγορών, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική υποστήριξη του Προέδρου Macron για τις ΑΠΕ.

Με την ευκαιρία της 50ής έκδοσης του Δείκτη RECAI, η έρευνα εξετάζει την πορεία των τελευταίων 15 ετών, καταγράφοντας τα βασικά ορόσημα στην εξέλιξη των ΑΠΕ και προβλέποντας ότι οι νέες μονάδες αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 34% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο τρεις κρίσιμοι παράγοντες – η ψηφιοποίηση, η αποκέντρωση και η μείωση των εκπομπών άνθρακα – αναδιαμορφώνουν τη λιανική αγορά ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο νέοι, ευέλικτοι ανταγωνιστές αλλάζουν το μερίδιο αγοράς των παραδοσιακών προμηθευτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ