Συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις στην αγορά κατοικίας

Συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις στην αγορά κατοικίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρίτη θέση από το τέλος και 54η επί συνόλου 56 χωρών εξακολουθεί να καταλαμβάνει η ελληνική αγορά κατοικίας, αναφορικά με τη μεταβολή των τιμών, καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες αγορές με τις αξίες να βαίνουν μειούμενες. Ωστόσο, είναι και από τις λιγοστές χώρες με αρνητικό πρόσημο όπου οι προοπτικές μελλοντικής ανάκαμψης είναι θετικές. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2017.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση, πλην όμως σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δεύτερο), η εικόνα μοιάζει να σταθεροποιείται, δεδομένου ότι η κάμψη ήταν οριακή και δεν ξεπέρασε το 0,1%. Χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα καταγράφουν, πλέον, μόνο η αγορά κατοικίας της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση και της Ουκρανίας, όπου η πτώση άγγιξε το 6,7%. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια αγορά κατοικίας συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι αξίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 5,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 90% των αγορών κατοικίας κινείται σε θετικό πρόσημο, αν και κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει παρατηρηθεί «κόπωση» στον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική πτώση που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 αγγίζει πλέον το 42,4%. Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών ανά γεωγραφική περιοχή κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του προηγούμενου έτους, στην Αττική, η ετήσια πτώση του τρίτου τριμήνου περιορίστηκε σε 0,4%, στη Θεσσαλονίκη σε 0,7%, στις άλλες μεγάλες πόλεις σε 1% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως τουριστικού και παραθεριστικού ενδιαφέροντος) σε 0,5%.

Εφόσον η τάση επιβράδυνσης του ρυθμού υποχώρησης των τιμών διατηρηθεί –όπως αναμένεται– και το τέταρτο τρίμηνο του 2017, είναι σαφές ότι η αγορά κατοικίας οδεύει προς τη σταθεροποίησή της, τουλάχιστον με βάση την πορεία των τιμών.

Είναι λοιπόν πιθανό το 2017 να αποτέλεσε το ένατο και μάλλον και το τελευταίο έτος μείωσης των αξιών των κατοικιών, τουλάχιστον σε πανελλαδικό επίπεδο. Ασφαλώς, σε επιμέρους περιοχές και κατηγορίες ακινήτων εκτιμάται ότι η πτωτική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει, ενώ δεν παρατηρείται και κάποια προς το καλύτερο διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Επιπλέον, ασαφές παραμένει και το πώς θα επηρεαστεί η αγορά κατοικίας από την επικείμενη εντατικοποίηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών ακινήτων, που δεν αποκλείεται να γεννήσει έναν ακόμα κύκλο καθόδου των αξιών στο σύνολο της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, είναι πιθανό σημαντικό ποσοστό της υφιστάμενης ζήτησης (υπολογίζεται σε περίπου 30%) να καλύπτεται μέσω των πλειστηριασμών τραπεζών και Δημοσίου, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις για περαιτέρω μείωση των ζητούμενων τιμών και στα υπόλοιπα πωλούμενα ακίνητα, προκειμένου να εξασφαλιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον. Σημειωτέον ότι ήδη το απόθεμα των απούλητων κατοικιών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 150.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή