Στο 3,85% η απόδοση του 10ετούς

Στο 3,85% η απόδοση του 10ετούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανοδικό ράλι τιμών στα ομόλογα, που επανέφερε την απόδοση (3,85%) του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2006, επίδοση που είχε επαναλάβει η αγορά στις 18 Δεκεμβρίου 2017, και το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν οι σημαντικότερες χθεσινές εξελίξεις στις ηλεκτρονικές αγορές κρατικών ομολόγων και μετοχών.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατεγράφη η δεύτερη ανοδική σε σύνολο τριών συνεδριάσεων για το 2018. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,03% και διαμορφώθηκε στις 825,78 μονάδες. Ο υψηλός τζίρος συναλλαγών, που έφθασε σχεδόν τα 70 εκατ. ευρώ, για τα δεδομένα της περιόδου υποδηλώνει την ενεργοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων και εισροή φρέσκου χρήματος. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, που διευρύνουν την γκάμα επενδυτικών επιλογών τους, «χτίζοντας» θέσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν είχαν προλάβει τις ανοδικές συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών εκτιμούν ότι οι εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στο επίκεντρο διεργασιών αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη σε πολλούς κλάδους, αποκτώντας μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,80%, στις 2.127,60 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap και στις 1.251,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 916,65 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ συνέχισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση υπεραπόδοσης, κλείνοντας με άνοδο 6,33% στα 2,25 ευρώ, και την ακολούθησαν οι μετοχές της Πειραιώς και της Viohalco με αντίστοιχα κέρδη 4,05% και 3%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Σαράντη υπέστη απώλειες 1,13%. Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά τίτλων συνεχίσθηκε με αμείωτο ρυθμό η ανοδική πορεία της τιμής των κρατικών ομολόγων, καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ξένων hedge funds που αγοράζουν τις εκδόσεις κρατικού χρέους, ενώ η έλλειψη πωλητών μειώνει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις, που επιστρέφουν σε νέα χαμηλά πριν από την είσοδο της Ελλάδας στη δεκαετία των τριών μνημονίων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολίσθησε στο 3,85% και ισοφάρισε την επίδοση της 18ης Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή σε επίπεδα Σεπτεμβρίου του 2006. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,28%, ενώ η 5ετία είχε απόδοση 3,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή