Ξεπέρασαν τα 100 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα των 100 δισ. ευρώ «έσπασαν» για πρώτη φορά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν στο διάστημα Ιανουαρίου -Νοεμβρίου 2017 τα 11,631 δισ. ευρώ έναντι 10,444 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Σχεδόν όλο το ποσό αφορούσε φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογουμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανήλθε στα 100,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 89,1 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2017.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατ. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,7 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς το 2017 εισπράχθηκαν περισσότερα από 4 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Σημειώνεται ότι από το 2018 τα πράγματα δυσκολεύουν για τους οφειλέτες ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα από τη λήξη της βεβαιωμένης οφειλής, αυτή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Γι’ αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας:

• Θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

• Θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί», με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη.

• Θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. 

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος και την έκδοση αυτοματοποιημένων κατασχετηρίων για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και στα ταμεία. Το σύστημα, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθεί και θα διαχειρίζεται τα χρέη των οφειλετών, θα αποστέλλει ηλεκτρονικά ειδοποιήσεις και θα εφαρμόζει αυτοματοποιημένα μέτρα είσπραξης οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή