ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο 2017, στις 101 (από 98,4) μονάδες, επισημαίνει στην μηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

ΌΠως σημειώνεται, ο δείκτης ενισχύεται μετά από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.

Συνολικά άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίζεται από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η βελτίωση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων. Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά.

Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. όπου τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένη αισιοδοξία, παράλληλα με την εμπέδωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στις αντίστοιχες χώρες. Ο δείκτης στη χώρα μας, απέχει όμως ακόμη πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναλυτικότερα:

– στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο για τα αποθέματα να υποχωρεί να αποκλιμακώνεται υποδηλώνοντας σημαντική ρευστοποίηση.

– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για την απασχόληση

– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, αντίθετα από τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται διόγκωση στο σχετικό δείκτη.

– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ήπια βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή