Καυτό επτάμηνο στις 14 ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο

Καυτό επτάμηνο στις 14 ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα ΕΛΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (ΟΑΣΑ) θα ξεκινήσει ο κύκλος των αξιολογήσεων των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, που περνούν πλέον στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο υπερταμείο, όπως προβλέπει το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων.

Συνολικά, για τις 14 ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο (άλλες 4 παραμένουν εκτός, μόνον προσωρινά), η ψήφιση του νομοσχεδίου φέρνει αλλαγή εποχής. Οι στόχοι και τα επιχειρηματικά τους σχέδια θα επαναπροσδιοριστούν και παράλληλα θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακατατάξεις ή και μειώσεις στο προσωπικό τους, που αριθμούσε 40.000 άτομα το 2016, ενώ νεότεροι υπολογισμοί της ΕΕΣΥΠ τούς ανεβάζουν πάνω από 50.000.

Το στοίχημα είναι να γίνουν αυτές οι κινήσεις εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού με αντικειμενικά κριτήρια, προς όφελος των εταιρειών και του κοινωνικού συνόλου που εξυπηρετούν και ανεξάρτητα από πολιτικούς επηρεασμούς.

Η επικράτηση επιχειρηματικών κριτηρίων στη διοίκηση των επιχειρήσεων, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων και των παρεχομένων υπηρεσιών τους, είναι, άλλωστε, η κεντρική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του υπερταμείου.

Το τεστ θα ξεκινήσει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το πρώτο βήμα θα είναι η κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου από την ΕΕΣΥΠ για όλες τις ΔΕΚΟ, προς τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Το σχέδιο προβλέπεται να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και να δημοσιοποιηθεί.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η διαμόρφωση από τις ΔΕΚΟ των δικών τους επιχειρηματικών σχεδίων δράσης για έναν ορίζοντα 3ετίας ή 5ετίας. Τα σχέδια θα υποβληθούν στην ΕΕΣΥΠ και θα περιλαμβάνουν προβλέψεις και για τα οικονομικά τους στοιχεία.

Παράλληλα, θα αρχίσει η αξιολόγηση των διοικήσεων και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρώτες που θα περάσουν τη δοκιμασία θα είναι αυτές των μεγαλύτερων μη εισηγμένων: ΕΛΤΑ και αστικές συγκοινωνίες. Οι εισηγμένες θα ακολουθήσουν, αφού πρώτα εξετασθούν τα περιθώρια που επιτρέπει το νομοθετικό τους πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Ο τρίτος κύκλος αξιολογήσεων θα αφορά τις μικρότερες μη εισηγμένες επιχειρήσεις.

Καυτό επτάμηνο στις 14 ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο-1

Ολα προγραμματίζεται να έχουν τελειώσει ώς το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή μέσα στους επόμενους 7 μήνες, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα σχέδια για την καλύτερη αξιοποίηση των ΔΕΚΟ το ταχύτερο δυνατόν.

Στο υπερταμείο υποστηρίζουν, βεβαίως, ότι ενδεχόμενες αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα γίνουν με διαφανείς διαδικασίες, μέσω δημοσίων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Επικαλούνται, μάλιστα, και την προβλεπόμενη από τον νόμο επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων ως δικλίδα ασφαλείας, έναντι ενδεχόμενων προσπαθειών επιβολής «ημετέρων».

Σημειώνουν, όμως, και κάτι ακόμη: τη σημασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πραγματικά αξιόλογα στελέχη, η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Τέτοια στελέχη, αναγνωρίζουν, θα ενδιαφερθούν μόνον αν έχουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους χωρίς παρεμβάσεις και έχοντας εξασφαλίσει κάποιες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Για τα ΕΛΤΑ, την πρώτη επιχείρηση που θα αξιολογηθεί, η αλλαγή προσανατολισμού, με βάση τα διεθνή δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο, φαίνεται να είναι μονόδρομος. Η έμφαση θα δοθεί σε ταχυμεταφορές, δέματα και παροχή άλλων υπηρεσιών από τα καταστήματα, όπως π.χ. ασφαλιστικά προϊόντα ή και πωλήσεις (γραμματόσημα και δώρα).

Για τις αστικές συγκοινωνίες, πολλές ελπίδες έχουν επενδυθεί στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Προτού ληφθούν αποφάσεις για τις παρεμβάσεις εκεί, θα συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα από το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι οι αστικές συγκοινωνίες θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται από το κράτος, όπως γίνεται και στις περισσότερες άλλες χώρες, επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή