ΔΕΚΟ: Σενάρια μετακινήσεων, περικοπών και απολύσεων

ΔΕΚΟ: Σενάρια μετακινήσεων, περικοπών και απολύσεων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το προσωπικό των ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο δείχνουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προφανώς σε συνάρτηση με τα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Μετακινήσεις σε άλλες θέσεις, εθελουσίες έξοδοι, αλλά και μειώσεις προσωπικού, καθώς και περικοπές αποδοχών, με περιστολή π.χ. υπερωριών δεν αποκλείονται ιδίως σε ΔΕΚΟ που έχουν γηρασμένο προσωπικό και χωρίς δεξιότητες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να γίνουν και κάποιες προσλήψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις, σημειώνεται.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν δεκάδες χιλιάδες άτομα που απασχολούνται σήμερα στις 18 ΔΕΚΟ (μαζί με τις 4 που έμειναν προσωρινά εκτός). Πρόκειται για τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟAKA, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ,  ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ Α.Ε.), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.), ΔΕΘ-HELEXPO και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Εκτός έμειναν οι ΟΣΕ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό και ΕΛΒΟ.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ΔΕΚΟ επρόκειτο αρχικώς να περάσουν σε θυγατρική του υπερταμείου. Τελικά, αυτό θεωρήθηκε περιττό και με το πολυνομοσχέδιο περνούν κατευθείαν στο υπερταμείο.

To πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι το εποπτικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ απλώς «ενημερώνεται» για ενδεχόμενο διορισμό ή ανάκληση προ της λήξης της θητείας τους των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αυτών. Τον πρώτο λόγο έχει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ το οποίο και ασκεί τη διοίκηση. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να τοποθετεί μόνο ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε κάθε ΔΕΚΟ που θα μεταφερθεί στο υπερταμείο. Τα υπόλοιπα μέλη θα τοποθετούνται με απόφαση της διοίκησης του υπερταμείου, το οποίο πάντως θα ενημερώνει σχετικώς το εποπτικό συμβούλιο.

Η ΕΕΣΥΠ δεν παύει, βεβαίως, να είναι η μητρική εταιρεία του ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι, πέρα από τις ΔΕΚΟ θα κληθεί να φέρει εις πέρας φέτος και ένα μεγάλο όγκο ιδιωτικοποιήσεων, με προσδοκώμενα έσοδα 2 δισ. ευρώ. Μαρίνες, ΔΕΣΦΑ, Εγνατία και Ελληνικό προηγούνται, ενώ ακολουθούν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή