Ανεβάστε ταχύτητα στη μείωση κόκκινων δανείων, λέει η ΕΚΤ

Ανεβάστε ταχύτητα στη μείωση κόκκινων δανείων, λέει η ΕΚΤ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Φρανκφούρτη η συνάντηση εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Οι εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζών παρουσίασαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 κ.ά. Παράλληλα επιχείρησαν να παρουσιάσουν μια σειρά γενικών θέσεων για τη μεθοδολογία του stress test, τα χρονικά περιθώρια για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων εάν προκύψουν ανάγκες κ.ά. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών προκειμένου να υπάρξει μια άτυπη συμφωνία για την προώθηση ορισμένων κοινών θέσεων για τον κλάδο.

Από την πλευρά της η κ. Νουί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε επιτάχυνση και καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στις επαφές συζητήθηκε και το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τους θεσμούς να το έχουν αναδείξει ως απόλυτη προτεραιότητα συνδέοντας την αποτελεσματική λειτουργία των πλειστηριασμών και με τα αποτελέσματα του stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζών δεν απέκτησαν ευκρινέστερη εικόνα για τη μεθοδολογία του stress test ή άλλα τεχνικά ζητήματα όπως τα χρονικά περιθώρια που θα έχουν οι τράπεζες για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές απαιτήσεις καθώς οι επόπτες απέφυγαν κάθε σχετική νύξη. Οπως σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές, είναι πολύ διαφορετικό αν οι επόπτες δώσουν τη δυνατότητα σε μια τράπεζα –για την οποία θα προκύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες στο stress test– να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου σε διάστημα 18 ή 2 μηνών.

Στελέχη τραπεζών αναμένουν ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές του stress test, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, θα γνωστοποιηθεί στις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι παραδοχές θα περιλαμβάνουν δύο σενάρια: το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας την επόμενη τριετία και το δυσμενές σενάριο το οποίο θα έχει περισσότερο συντηρητικές, δηλαδή απαισιόδοξες, παραδοχές για την πορεία της οικονομίας.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ενωσης και πρόεδρο της Eurobank Ergasias Νικόλαο Καραμούζη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Ergasias Φωκίωνα Καραβία, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Σπύρο Φιλάρετο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank και πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ Γεώργιο Αρώνη, και τη γενική γραμματέα της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, «η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤ τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί μια συστηματική προσπάθεια για την αποκατάσταση του θετικού κλίματος για την Ελλάδα και την παρουσίαση της μεγάλης προόδου που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή