Φθηνή ρευστότητα μόνο με μεταμνημονιακό πλαίσιο

Φθηνή ρευστότητα μόνο με μεταμνημονιακό πλαίσιο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ένα μεταπρογραμματικό πλαίσιο, χάνεται το ειδικό καθεστώς που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φέρεται να διαμήνυσε χθες ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε Ελληνες τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, ενώ ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός τέτοιου πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Eποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο τελευταίος είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Ελληνα τραπεζίτη, ότι χωρίς ένα μεταπρογραμματικό πλαίσιο, δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς του waiver που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό γίνεται σήμερα κατ’ εξαίρεσιν, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει πρόγραμμα που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα για την ΕΚΤ. Διαφορετικά, προϋπόθεση είναι να ανήκουν τα ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα από την οποία απέχουν οι ελληνικοί τίτλοι κατά 6 βαθμίδες.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ετέθη από Ελληνες τραπεζίτες και κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν σε Ελληνες τραπεζίτες, σε επιχειρηματίες και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε ότι συντάσσεται με τις σχετικές θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Στουρνάρας είχε ταχθεί πρόσφατα, στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, υπέρ της ύπαρξης ενός προληπτικού πλαισίου στήριξης, καθώς κάτι τέτοιο θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Δημοσίου και θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, χωρίς δεσμεύσεις.

Σχετική τοποθέτηση έκανε στη συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής (14/1/2018) ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, λέγοντας ότι σε περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους θα υπάρξει περαιτέρω συμφωνία, με νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα. Το μεταμνημονιακό πλαίσιο, εξάλλου, άρχισε να συζητείται στο Euroworking Group για πρώτη φορά την Πέμπτη, όπου και ετέθησαν τα βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν τους επόμενους 7 μήνες. Στο γεύμα εργασίας, από γερμανικής πλευράς ήταν παρόντες εκπρόσωποι των Bundesbank, Deutsche Bank, Commerzbank, Οpel και Heraeus. Aπό ελληνικής πλευράς, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (Ν. Καραμούζης, Λ. Φραγκιαδάκης, Χρ. Μεγάλου και Σπ. Φιλάρετος) καθώς και οι Θ. Φέσσας του ΣΕΒ, Γ. Ρέτσος του ΣΕΤΕ, Ευ. Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου, Ευτ. Βασιλάκης της Autohellas, Δ. Παπαλεξόπουλος της Τιτάν και Μ. Στασινόπουλος της Βιοχάλκο.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την κατάσταση της οικονομίας και τόνισε τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζονται ύστερα από πολλά χρόνια ύφεσης και προσαρμογών. Ο Γερμανοί έδειξαν ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες– επεσήμαναν την ανάγκη για απλούς κανόνες για τις ξένες επενδύσεις, διαφάνεια και σταθερότητα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή