Οι επιθέσεις δεν πτοούν την Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ο κ. Στουρνάρας

Οι επιθέσεις δεν πτοούν την Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ο κ. Στουρνάρας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στα βέλη που έχει δεχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έδωσε χθες ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πτοείται από τις επιθέσεις που δέχεται.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι στην 90χρονη πορεία της, «η Τράπεζα της Ελλάδος και τα στελέχη της υπήρξαμε θεματοφύλακες υλικών και άυλων αξιών των Ελλήνων, ο “κώδωνας του κινδύνου” για τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και η πυξίδα στην οποία έστρεφαν όλοι τα βλέμματά τους όταν τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν τον λάθος δρόμο. Παράλληλα δε, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, λειτουργήσαμε ως άγκυρα πρόσδεσης της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας», τόνισε ο διοικητής, «η ΤτΕ έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του καταστατικού της. Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. διοικητή Λουκά Παπαδήμου. Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές. Στέκομαι ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου διοικητή της κεντρικής τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις εκθέσεις και στις αναφορές του τον μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του προγράμματος και η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχουν θετικές επιδράσεις στην εμπιστοσύνη, στη ρευστότητα και στην οικονομική δραστηριότητα. «H θετική πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε μία σειρά από σημαντικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές κ.ά.». Παράλληλα, σημείωσε, «βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα: οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν, η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, ενώ και η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα περιορίστηκε σταδιακά. Επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κατέγραψαν σημαντικότατη υποχώρηση και η καμπύλη αποδόσεων εξομαλύνθηκε, με συνέπεια τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή