ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Kίνδυνος «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες» μετά το τέλος του μνημονίου

choyliarakis-kindynos-na-xanakylisoyme-stis-palies-mas-synitheies-meta-to-telos-toy-mnimonioy

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση, εκφράζοντας τον φόβο ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετά το τέλος του μνημονίου «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες».

«Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης. 

Επίσης, επισήμανε ότι τα προγράμματα ήταν απαραίτητα για την οικονομική διάσωση της χώρας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη.

Γενικότερα, ανέφερε πως οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις  της χώρας είναι η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος, δηλαδή ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα συμφωνηθούν μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, η τέταρτη πρόκληση σύμφωνα με τον αναπλητωτή υπουργό, είναι πως μετά τη λήξη του προγράμματος πρέπει να συμφωνηθεί ο μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων βάσει των περιπτώσεων της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Εντούτοις, σημείωσε πως οι δυο αυτές χώρες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αφήνοντας υπόνοιες ότι η εποπτεία στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι ακόμα πιο στενή.