Προϋπόθεση για την εκταμίευση όλης της δόσης οι πλειστηριασμοί

Προϋπόθεση για την εκταμίευση όλης της δόσης οι πλειστηριασμοί

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ομαλή εκτέλεση των πλειστηριασμών έθεσε χθες το Euroworking Group ως προϋπόθεση, εν είδει προαπαιτουμένου, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 6,7 δισ., που αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup. Το Euroworking Group συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και άναψε το «πράσινο φως» για την επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως εξακολουθούν να ανησυχούν τους θεσμούς, καθώς από αυτούς θεωρούν ότι θα εξαρτηθεί η πορεία των τραπεζών και η πιθανότητα να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Διαπιστώνοντας δε τη συνεχιζόμενη αναταραχή γύρω από το θέμα στην Ελλάδα, αποφάσισαν προφανώς να εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση, συνδέοντας ένα τμήμα της δόσης με την απρόσκοπτη πραγματοποίησή τους.

Οι σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν χθες ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στην Αθήνα, μεταξύ των προαπαιτουμένων που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η Ελλάδα περιλαμβάνονται η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό, αλλά και ρυθμίσεις για την εφαρμογή του claw back στον τομέα της Υγείας, τα συμβόλαια οπτομετρών με τον ΕΟΠΥΥ, τα ΝΟΜΕ στην ενέργεια, ακόμη και μια προσθήκη στις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τα λατομεία.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε χθες «αίσια» την έκβαση του EWG, προσθέτοντας ότι άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τη Δευτέρα. Η εκταμίευση αναμένεται να φτάσει τα 6,7 δισ ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά 1,9 δισ. ευρώ τις δανειακές ανάγκες της χώρας και τις προγραμματισμένες πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί ως ταμειακό απόθεμα (cash buffer) ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ποσό θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις, με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το Εurοworking Group επίσης αποφάσισε πως η δεύτερη εκταμίευση θα εξαρτηθεί από τη σωστή εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και μια αρκετά ικανοποιητική πρόοδο στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το αναμενόμενο πράσινο φως και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαδικασίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και τελικά την έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Εν τω μεταξύ, εντείνεται το ενδιαφέρον για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας. Ερωτηθείς σχετικώς, χθες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να ικανοποιούν κάποιες σταθερές, δηλαδή να διασφαλίζουν ότι η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και αφορούν π.χ. την ανεξαρτησία του κράτους και των φορολογικών υπηρεσιών, ενώ η χώρα πρέπει να θωρακιστεί ενόψει της εξόδου της στις αγορές. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα προληπτική στήριξη, είπε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή