Κατά 12,9% αυξήθηκε ο τζίρος στη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2017

Κατά 12,9% αυξήθηκε ο τζίρος στη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2017

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 12,9% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2016, με την αύξηση να προέρχεται από την άνοδο της ζήτησης εντός και εκτός Ελλάδας. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 100,08 μονάδες, στο τέταρτο υψηλότερο επίπεδο μέσα στο 2017, στοιχείο που δείχνει ότι η αύξηση του τζίρου στη βιομηχανία δεν φαίνεται να είναι πρόσκαιρη και συγκυριακή. Αλλωστε, ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016 – Νοεμβρίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016 παρουσίασε αύξηση 13,3%, έναντι μείωσης 6,3% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι αυξήθηκαν αμφότεροι οι δύο βασικοί κλαδικοί δείκτες και συγκεκριμένα αυτός που αφορά τον κύκλο εργασιών ορυχείων – λατομείων (κατά 13,6% σε ετήσια βάση), καθώς και αυτός που αφορά τις μεταποιητικές βιομηχανίες (κατά 12,9%). Ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 6%, ενώ σχεδόν τετραπλάσια, 22%, ήταν η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς.

Η αύξηση του τζίρου της βιομηχανίας για την παραγωγή που αφορά την εγχώρια αγορά οφείλεται στην αύξηση κατά 6,1% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών και κατά 0,9% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σε ό,τι αφορά την κατηγορία των μεταποιητικών βιομηχανιών παρατηρούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών (8,9%), βασικών μετάλλων (59,6%), ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (10,6%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (19,5%). Αξίζει από την άλλη να σημειωθεί η πτώση κατά 2,2% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή, που κατευθύνθηκε στην εγχώρια αγορά.

Η αύξηση του τζίρου της βιομηχανίας για την εξωτερική αγορά κατά 22% σε ετήσια βάση οφείλεται κατά 24% στην άνοδο του κύκλου εργασιών στα ορυχεία – λατομεία και κατά 21,9% στον κύκλο εργασιών των μεταποιητικών βιομηχανιών. Στον κλάδο των μεταποιητικών βιομηχανιών ξεχωρίζει η αύξηση του τζίρου κατά 44,4% στα πετρελαιοειδή, 17,3% στα βασικά μέταλλα και 29,8% στα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση του τζίρου στους κλάδους των κλωστοϋφαντουργικών υλών (22,1%) και των ειδών ένδυσης (16,7%), αλλά και η μείωση, από την άλλη, του τζίρου της βιομηχανίας τροφίμων, κατά 2,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή