Με προχειρότητα η διαδικασία καθορισμού των νέων αξιών

Με προχειρότητα η διαδικασία καθορισμού των νέων αξιών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προχειρότητα στον σχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτεται ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε το υπ. Οικονομικών συμμετείχε μόλις το 30%-35% του συνολικού αριθμού των πιστοποιημένων εκτιμητικών εταιρειών και φυσικών προσώπων του σχετικού κλάδου. Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από μόλις 200 εκτιμητές επί συνόλου 700, τη στιγμή που το υπουργείο είχε την προσδοκία –«ευσεβής πόθος» λένε στην αγορά– να καλύψει κάθε ζώνη με έως τέσσερις εκτιμητές, προκειμένου να υπάρχει πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ακόμα κι εκείνοι που εν τέλει ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2017 και αναμένεται να υλοποιηθεί με ρυθμούς «εξπρές», εντός μόλις 20 ημερών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισηγηθούν τιμές για ελάχιστες τιμές ζώνης ο καθένας. Οπως αναφέρει ο κ. Σπύρος Ράπτης της εταιρείας Redvis, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιστοποιημένων εκτιμητικών εταιρειών του σχετικού Μητρώου, «λόγω έλλειψης διαθέσιμου χρόνου, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη σχετική διαδικασία για μόλις τρεις τιμές ζώνης, στην Αττική, στην Ευρυτανία και στη Φθιώτιδα». Ο κ. Ράπτης διαθέτει προσωπική εμπειρία από την Ευρυτανία λόγω εντοπιότητας κι έτσι έκρινε ότι θα είναι σε θέση να εισηγηθεί αξιόπιστες –κατά το δυνατόν– τιμές, αν και όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη συναλλαγή ακινήτου.

Ζήτημα τίθεται και για το ύψος της αμοιβής των 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης, το οποίο κρίνεται πολύ χαμηλότερο από τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και είναι τουλάχιστον τριπλάσιες, δηλαδή από 150 ευρώ και πάνω για κάθε εκτίμηση. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ιδίως όπου εφαρμόζονται σύνθετες και συγκριτικές μέθοδοι υπολογισμού των τιμών, το κόστος ξεπερνάει τα 200 ευρώ, αλλά διασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς τον προσδιορισμό της αξίας ενός ακινήτου, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειψης επαρκούς μεγέθους συναλλαγών.

Ανθρωποι με γνώση της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν και άλλη μια σημαντική παράμετρο, τη μεγάλη διακύμανση τιμών ακόμα και εντός μιας συγκεκριμένης ζώνης, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) κ. Δημ. Μπινιάρη, ένα παράδειγμα είναι μια ζώνη στην περιοχή του Π. Ψυχικού, η οποία ξεκινάει από την λεωφ. Κηφισίας και εκτείνεται μέχρι πέντε οικοδομικά τετράγωνα προς το εσωτερικό. «Η τιμή των ακινήτων που βρίσκονται επί της Κηφισίας είναι περίπου τρεις φορές χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη σε ακίνητα που βρίσκονται τρία τετράγωνα εντός του Ψυχικού. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή ζώνης είναι ενιαία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή