Προειδοποίηση για δημοσιονομικά παραστρατήματα

Προειδοποίηση για δημοσιονομικά παραστρατήματα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμπανάκι για τον κίνδυνο διολίσθησης στις «παλιές κακές συνήθειες», της δημοσιονομικής χαλάρωσης, μετά τη λήξη του μνημονίου και ενόψει εκλογών, χτύπησε προχθές το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απευθυνόμενος πρωτίστως προς την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος.

Οπως είπε, δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός «δημοσιονομικού παραστρατήματος» και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή για να μην ξαναγυρίσουμε στις «παλιές κακές συνήθειες», ιδίως καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος.

Με την επισήμανση αυτή, ο κ. Χουλιαράκης ουσιαστικά δικαίωσε τις ανησυχίες των δανειστών, που αναζητούν ένα πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης της χώρας ώστε να μην κινδυνεύει από επιθέσεις όταν θα βγει στις αγορές.

Ο ίδιος πήρε αποστάσεις και από την προσφιλή στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ θέση, ότι για την κρίση φταίνε τα μνημόνια. Αντίθετα, υποστήριξε πως τα προγράμματα ήταν απαραίτητα. Αλλιώς, είπε, η προσαρμογή θα ήταν ακόμη πιο βίαιη, θα οδηγούμασταν σε χρεοκοπία και Grexit.

Παρότι υποστήριξε, εξάλλου, ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο στο πρότυπο της Κύπρου και της Πορτογαλίας, σημείωσε ότι οι χώρες αυτές δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρέους. Με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική έξοδος από τα μνημόνια μπορεί να διαφοροποιείται από την καθαρή έξοδο των παραπάνω χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή